~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Saturday, November 13, 2010

~ bIlA SElSemA ApA nAk bUAt? ~

SELSEMA!!!!....hurm sume orang feel rimas la sesangat if selsema kan....rasa macam tak sempurna hari nie hehhe...ok kat cnie aq nak kongsi sikit sal apa tanda2 bila kita nak diserang selsema nie..dan apa kita perlu buat bila da kena serang....


first nak bagi la korang intro sal selsema nie..mana la tahu kot2 ada pulak yang blom berkenalan ngan jangkitan spesis nie hehehe......kalo korang nak tau salasila keturunan Selsema nie adalah bermula dari atok moyang dia iaitu atok virus, yang pada kebiasaannya atok drg nie dok kat bahagian atas saluran pernafasan.hehehhe....kalo korang nak tau jugak terdapat lebih kurang 200 hingga 250 virus yang boleh menyebabkan serangan selsema ni...ha bila dah 200 lebih virus dok kat saluran pernafasan kita nie mang tiap2 hary la diorang buat pesta hehehhe dan seterusnya menyebabkan andakita boleh mendapat selsema yang agak kerap. Orang dewasa secara puratanya boleh mengalami selsema sehingga 4 kali setahun. Budak yang masih baby hehehe masih kecil maksud aku selalunya mengalami selsema lebih kerap, secara puratanya sehingga sekali setiap bulan.(cian dak2 kecik nie kan )antara jenis Virus yang paling nakal nak ganggu nose org nama dia rhinovirus.keturunan om puteh tu hehehe...bebelit lidah nah sebot... Virus-virus ini menjangkiti kita melalui sentuhan.( so..boleh pandang2..jangan pegang2 heheh ) Ia juga berterbangan di udara bila kita batuk atau bersin.


TANDA-TANDA


1.sakit tekak
2.sakit kepala dan sakit badan
3.mata berairdemam (mungkin disertai rasa sejuk dan menggigil)
4.hidung berair
5.hidung tersumbat
6.batuk, selalunya tanpa kahak


* be ware tau ngan tanda2 nie..kalo ada cepat2 buat rawatan susulan ehhehe ****


bila da kena serangan dari spesis nie ha pandai2 la fight balik ya hehehe...


LANGKAH PENGAWALAN N PENCEGAHAN


1. Selalu basuh tangan anda. 
     ~ Ini kerana virus selsema boleh membiak melalui sentuhan.
2. Jauhkan dari orang yang kena selsema
     ~ terutamanya bila dia batuk atau bersin..dushhhh trus amek perisai ehheheh
3. Jauhkan diri dari tempat yang sesak.
     ~ Orang yang mempunyai sistem imune (immune system) yang kuat, kurang dijangkiti selsema. 


OK PERHATIAN TOK BAGI SISTEM IMUNE KORANG TU LAGI KUAT DARI HULK CARANYA IALAH : p gim slalo ehehhe....tak la men2 jak nie cara dia slalu2 la makan makanan seperti 



  • vitamin C 1,000mg sehingga 3,000mg sehari.
  • vitamin A. Dos yang tinggi sehingga 50,000 iu boleh diambil tetapi tidak boleh diambil untuk jangkamasa panjang. Untuk jangkamasa panjang, ambil beta-carotene. Beta-carotene akan ditukar kepada vitamin A bila badan anda memerlukannya dan ia tidak merbahaya sekiranya melebihi dos.
  • B6 dan B kompleks.
  • zinc dan zat besi (iron).
  • herba echinacea.
  • bawang putih (garlic).
  • fatty acid seperti yang terdapat dalam cod liver oil.
  • cider vineger.

** banyak la pulak spesis2 yang pelik2 nie hurm....**n kalo tyme ni kurang2 kan la benda2 seperti susu atau makanan dairy yang lain , pisang dan juga gula dan kafien jugak.....baru aku tau nie..punya sedap tu pisang hehehe...


UNTUK BAYI2 YANG SUMIL


Immune system bayi dan kanak-kanak agak lemah berbanding orang dewasa. Oleh itu mereka lebih kerap        mendapat selsema.Sekiranya kanak-kanak tersebut mengalami hidung tersumbat, anda boleh cuba menyedutnya keluar menggunakan alat nasal aspirator yang dijual di farmasi. Sekiranya hingusnya agak pekat, cairkannya menggunakan air suam yang dicampur sedikit garam.Bayi yang lebih kecil hendaklah ditidurkan meniarap. Ini membolehkan pengaliran hingus yang lebih baik....practise make perfect hehehe


KESAN LAIN



Selsema yang agak lama boleh menyebabkan kesan-kesan yang agak serius. Antara penyakit yang boleh dihidapi ialah bronchitis, layngitis, otitis media (berlaku jangkitan dalam telinga), sinusitis. Selalunya terdapat jangkitan kuman (bakteria), dan ini memerlukan pengambilan anti-biotik. Selain daripada itu, pesakit asma mungkin akan merasa lebih teruk.
Sila dapatkan rawatan lanjut sekiranya :
  • anda mengalami kesukaran bernafas.
  • demam yang kuat dan melebihi daripada seminggu.
  • sakit telinga.
  • sakit kepala yang kuat.
  • lymph nodes (contohnya di bahagian leher) membengkak.
BERIKAN PERHATIAN ANDA SEBANYAK 101%!!!!

INFO PELIK TAPI BENAR HEHEHE....KALO NAK TAU SELSEMA N FLU TAK SAMA OK...SO JANGAN LA NAK MEMANDAI SUKA SUKI ATY JAK CAKAP FLU BILA SELSEMA HEHEHE...
Selsema adalah berbeza daripada influenza (flu). Flu adalah lebih merbahaya dan cara rawatannya adalah berlainan. Di samping rawatan, anda juga boleh mendapatkan imunisasi terhadap flu.
Sakit kepala dan badan yang lebih kuat dan batuk yang lebih teruk mungkin tanda-tanda flu. Tanda-tanda seperti hidung berair, hidung tersumbat dan sakit tekak lebih jarang terjadi jika dijangkiti flu berbanding selsema. Bagaimanapun, adalah penting untuk anda membuat rawatan lanjut sekiranya anda mengsyaki anda dijangkiti flu.


maklumat2 nie aku dapat dari salah satu blog nie http://www.intro2u.net/new/2009/09/selsema-2/