~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Thursday, April 21, 2011

~ CERITERA AKU DAN UKUR ~

assalamualaikum....
" apa kabar orang-orang kampung "

wah rajin pula aku mengupdate blog aku hari nie kan?nak bagi tepukan sikit le..*sikit jer tok sah banyak kang kembang kempis pula hidung nie*nie merupakan entri aku yang kedua untuk hari ni after ENTRI ni..hope korang masih sudi la tatap belog aku nie untuk sajian lemak berkrim anda petang nie...heheheheh...

mesti ada yang dah kerut-kerut dahi dengan tajuk entri aku nie kan??ha jangan tipu...baik ngaku cepat sebelum aku up lagi jumlah entri aku hari ni...cehhhh...macam rajin sangat hahaha...ok untuk menghapuskan segala duka dan nestapa korang sume bio lah aku hebohkan maksud yang tersirat disebalik tabir jendela rumah  ~ CiK FyzA ~ ( opsss bukan2...jangan cuba nak selak tabir jendela dia hahahha.....)cik fyza nie adalah rakan blogger aku yang memang mereng ahaha..sekali lagi aku merapuh...terjahlah belog dia ya then follow..dia baik....*baik ker?*

ok mari kita lupakan sejenak pasal cik fyza tu..tu dah sah-sah lari dari tajuk...yang sebenarnya aku nak cerita mengenai kerjaya JURUUKUR BAHAN..bukan cerita pasal ukur baju raya ke apa erk...tu sume next entri aku cieter...korang tau tak juruukur bahan nie speses apa??tak tahu??ha sila geleng2 kepala anda dengan laju...

Go to fullsize image
cuba korang lukis tanda macam tu kat kepala korang.asenye cute tak?

before aku story dengan lebih mendalam lagi bek aku bagitau kat korang sume dulu...ekceli aku nie salah sorang daripada " budak-budak separa comel " yang amik kos nie tyme study...so boleh la cerita sikit-sikit..kalo banyak-banyak tu tak reti dah ahahah....*sia-sia aku diajar 3 tahun ahhha*..mula-mula aku melanjutkan pelajaran ke POLITEKNIK KOTA KINABALU SABAH,,aku tak der pun tau kos nie speses apakan...main redah jer...ni kak aku la punya pasal.ada ke patut dia p mohon kos tu untuk aku.....( padan muka aku sapa suruh tak isi permohonan sendiri..amik ko )

Go to fullsize image
ni logo dia arr.....

bila dah masuk mood-mood study tu barulah aku nie tahu pasal speses ni..penerangan demi penerangan diajukan...macam tak mo stop dah pensyarah tu..heheh...them mula la timbul minat yang sangat mendalam dalam diri aku dan kawan-kawan *tipu sikit heheh*so aku nak la kongsi dengan korang sedikit maklumat mengenai kerjaya nie..manalah tahukan ada adik2 kat luar sana yang berminat untuk mengambil bidang nie....

( mari-mari kita sama-sama kupas pastu makan..)

antara ciri-ciri yang korang perlu ada untuk amik kos nie ialah :
  1. Meminati profesion ini ~ minat tu penting..kalau dah tak minat macam mana nak ambil mood baik punyer time pensyarah dok nulis-nulis n leter-leter kat depan kelas kan?ha...
  2. Mempunyai pengetahuan di bidang sains, matematik dan statistik ~ ni pun penting juga sebabnya bidang nie banyak melibatkan subjek-subjek nie...aku penah kena skali..ingat lagi masa tu kita orang baru jer nak berjinak-jinak kuda dengan subjek-subjek kos nie...masa kelas sains juruteknik kalo tak silap aku hehehhe...disoalnya aku dengan soalan matematik..tak ke serabut otak aku..dah la aku nie lembab subjek matematilk..*hishh wat malu aja..korang jangan jadi macam aku heheh*
  3. Mahir menggunakan komputer ~ time study tu aku tak der la didedahkan sangat dengan benda-benda nie..just kira by hand jer...tapi bila da kerja kena guna perisian tahu..jadi korang kena la juga alert pasal benda nie...jadi tak terpinga-pinga nanti.
  4. Sanggup bekerja tanpa mengira tempat dan masa ~ aku suka yang ini...seyes rasa macam nak pecah jer kepala hotak aku...bayangkan la dah penat bekerja lepas tu balik rumah tak ble nak rehat pula kena siapkan kerja yang bos suruh bawa balik..naya2...tapi tula bila da pilih bidang nie korang kenalah sanggup korbankan masa korang.tak kira la masa tok apa skalipun...
  5. Boleh melakukan kerja-kerja penyelidikan ~ ini penting sebab sewaktu projek sedang berjalan kemungkinan besar kita kena turun padang untuk lihat sendiri keadaan di tapak..bukan apa kot-kot la ada yang memerlukan perubahan ke apa ke jadi senang juga kerja kita kan..disamping tu kita kena juga tahu cara untuk usha harga-harga semasa dengan cara membuat survey..ha penyelidikan kan juga tu....


ok finish with ciri-ciri tu heheh sekarang mari kita kongsi pula mengenai tempat-tempat yang mungkin boleh korang lanjutkan pengajian dalam bidang nie...setelah aku buat survey-survey bersama encik google adalah sikit maklumat yang aku dapat...hurm tak banyak IPT-IPT yang menawarkan bidang nie..cuma separa bulat jer yang ada menawarkan kos nie dan antara IPT tu ialah :

  • Universiti Teknologi Malaysia (UTM)
  • Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)
  • Universiti Malaya (UM)
  • Universiti Sains Malaysia (USM)
  • Universiti Teknologi Mara (UiTM)
  • politeknik awam
  • ada juga universiti-universiti luar negara yang menawarkan bidang nie seperti di United Kingdom dan Australia.


cepat-cepat korang usha IPT di atas nie senang korang nak buat penilaian kan...yang bestnya bidang nie ialah kita bukan hanya kenal satu dua orang tapi kita boleh kenal dengan ramai orang dengan pelbagai bidang..kot-kot lah korang nak cari calon jurutera boleh cuba nasib kan ahhahaha.....orang-orang dalam bidang nie pemikiran diorang kreatif sikit tu yang best dapat kenal dengan dorang..tengok jer la bentuk-bentuk bangunan yang terhasil...kita pun secara tak langsung dapat bukakan pikiran kita hehhe.....


susah ke nak jadi juruukur bahan???bergantung pada orang tu la kalau dia minat ha senang la tapi kalau dia tak minat sangat agak susah juga la sebab yer la dah engkau tak minat buat apa nak sesakkan fikiran dengan kerja macam nie kan...so kalau nak tahu susah ke tak korang usha la dulu maklumat yang mungkin tak pun korang pegi apply keja nie ehehhe...

ok stop melalut..aku dah penat dah nak taip-taip...apa pun korang cuba terjah BLOG NI.banyak info sal speses juruukur bahan nie yang depa bagitaw...selamat mencuba!!!

p/s : aku nie nak kata tak minat tu dak juga la,,aku minat apa sebab tu aku terjah bidang nie dengan hanya berbekalkan sedikit kesungguhan yang seterusnya meningkat menjadi gunung hahahah.....teringin pegi DUBAI..kat sana bangunan2 dia menarik...*bila lah aku dapat p?*




2 comments:

Fyza Dyanie said...

aku teda ner aply U!!aduiii~~~

lieya_idlia2307 said...

kenapa ka ndak d apply ahhahahahha