~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Saturday, April 30, 2011

~ HAPPY SABTU DAY ~

assalamualaikum...

apa kabar korang semua pagi2 nie?ada yang tak bangun lagi ker?wah seronok tido sampai letak mercun kat tepi telinga pun masih tak bangun-bangun juga yer....macam mana rezeki nak masuk nie kalau bangun lewat??*eh kan ada pintu,masuk la ikot pintu hahahah**suara-suara sumbang kedengaran memberi jawapan yang memang tak ble blah....

ok la pepagi nie buka jer blog aku terus terjah blog yang memang aku suka sangat2 nak singgah tiap hari..dengan harapan ada ler biskut ke roti ke yang terhidang,dapat juga bersarapan free kan hahahha...tak der la tu sume auta belaka...baru sebentar tadi aku pegi la dok meringankan anak mata aku nie baca post-post kat blog yuyu zulaikha then terbaca la satu entri dia  NIE...kesian kat yuyu disebabkan makan buah durian banyak sangat sampaikan bagi effect ngan dia.....sabar ye yuyu...

Go to fullsize image
aku curik kejap kat en.google ngehhh...

sedapkan durian nie...bau dia dari jauh lagi dah lekat kat tepi hidung apa lagi kalo dah dekat ngan buah ni komfem bau dia lekat kat dalam hidung lantas meluncur laju ke dalam anak tekak...perggghhhhh memang sedap...tapi dalam pada tu ada juga insan-insan yang sangat sensitif ngan buah durian nie...pelik kan?punya le sedap buah ni tapi dorang boleh tak suka...haishhh..kalau aku yang dorang bagi pasti mintak lagi..*hahaha pelahap sangat*

nie nak story la sikit erk pasal buah nie...ada sorang pak cik aku nie dia memang pantang jumpa ngan buah berduri nie..asal jumpa jer muntah.asal muntah jer mesti time dia jumpa buah nie...bak kata pepatah bagaikan isi dan kuku tak dapat nak dipisahkan *aik sapa la yang ajar aku nie?*wat ever la kan tapi seyes nak kata memang dia tak ble makan buah nie...even keropok ke,biskut ke atau apa jer la yang penting ada kaitan dengan buah durian ni dia memang tak boleh nak makan....pening n muntah2....kadang sampai nak pengsan pun ada...

Go to fullsize image
eeiiyeewww..korang jangan buat macam ni depan aku kang aku terajang korang hahah...

pak cik aku tu memang pelik...tapi kalau keluarga aku,dari bapak aku,mak aku sampailah adik bradik aku memang tak boleh jumpa benda nie..." elergik sangat "...nampak jer terus nak makan sebanyak yang boleh..kiranya buah nie da sebati la dengan kami hahaha...makan la banyak mana pun tak kan pening atau pun rasa panas badan..mungkin sebab kami ada darah suku IDAHAN kot sebab tu macam tu...sebab nyer suku idahan ni paling gemar makan buah durian nie...macam biasa la memang pantang jumpa hahha..tapi suku idahan nie lebih gemar dengan jenis buah durian yang isi dia warna merah tu heheh...kalau kami kat sabah nie gelar " durian merah " tapi ada juga yang gelar durian hutan la durian lipstik la...ntah papa jer nama yang diberi...

Go to fullsize image
ha nie dia durian merah tu....

durian merah nie sebenarnya tak der rasa..maksud aku rasa dia tak macam durian biasa tu..durian merah nie rasa dia tawar jer tapi seyes memang sedap..kalau jumpa yang ada rasa manis sikit dah kira ok dah tu...kalau suku kaum idahan nie dorang makan durian merah nie dengan nasi...rasa pelik kan?tapi gtu la cara dorang makan buah nie..bapak aku pun slalu makan macam tu....tak pun durian nie di tumis macam sambal tu...perggghhh memang sedap...korang cuba la baru tahu hehehhe...

buah durian nie boleh buat macam2 sebab tu buah nie agak unik...nak buat kuih pun boleh,,bubur pun boleh...hebakkk kan *bak kata yuyu*tapi kalau tak ngam dengan orang memang payah...kekadang tu orang akan rasa panas satu badan akibat TERmakan TERlalu banyak buah durian...hehhe....yer la kan benda sedap tak kan nak rasa " secubit garam" jer tak pun "setengah sudu teko"...wahhh buat taik gigi boleh la kot kalau just nak makan dalam kuantiti macam tu ahahhahahaha......

so kat sini aku nak kongsi la sikit dengan korang petua untuk mengelakkan rasa panas badan bila makan durian...mungkin ramai yang da tahu tapi nak juga share kot2 ler ada yang tak tahukan so berguna jugalah entri aku nie....dulu masa kecik-kecik bapak aku slalu pesan jangan makan banyak durian sebab buah nie panas.....
* dalam otak mula terbayang api yang begitu gagah dan berasap....fuhhh takut sangat * tapi macam yang aku cakap tadik buah nie sedap jadi bila da rasa sebijik pasni nak rasa dua bijik..dah tu sumbat lagi 3 bijik sampaila berbijik2...kalau tertelan biji dia silap2 bertambah halkum korang*bagi yang laki* kehkehkehe....ngada2 jak kan....

ok la terus jer la...mest korang da tak larat nak baca panjang-panjang kan...macam nie bila korang dah makan buah durian nie korang kena la minum air kan kalau tak..sendawa jer la sepanjang masa..silap-silap terkentut hahahah....korang jangan buang dulu kulit buah durian nie...sebab mengikut petua dari bapak aku untuk elak rasa panas badan tu kita kena minum air guna kulit durian nie...tapi bukan la korang dok p rendam kulit tu kat jag air korang....comfirm kena penampar dua bijik..naya korang....

korang tuang jer air kat kulit durian tu pastu minum...bukan kat bahagian yang berduri tu tapi kat bahagian bekas buah durian tu..ok ada faham??tak faham??ok tengok pic kat bawah nie...

ha da faham kan....

ok tu jer petua dia..amalkan la kalo nak erk..sebab memang berkesan...aku tak pernah rasa panas badan pun even makan banyak2....so slamat mencuba erk hehhe........

Go to fullsize image
perghhh seyes nak kata memang sedap...sedap hingga menjilat jari tangan n kaki hahah...

p/s : tq pada yang sudi baca erk...n tq tok yuyu zulaikha sebab aku dapat idea nak tulis apa kat entri saat aku terbaca entri dia yang hebakk tu..korang jenguk la blog yuyu erk....bye

No comments: