~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Wednesday, May 11, 2011

~ AISKRIM BATANG?? ~

assalamualaikum...

eh..eh..tak sedar dah petang rupanya...ehehe
seyes memang tak prasan yang hari dah petang ahhaha...sibuk dengan main game...
macam tu la bila keboringan dan kebosanan melanda diri kan...
kalo korang lak macam mana????

hurm nak yang tu boleh???
boleh-boleh..ko nak brapa?seringgit??
apaaa???dua hengget??
ko makan ker ko buat mandi??
hahhaha ok aku just nak crita ngan korang pasal satu menda nie..rasanya semuapun penah jumpa menda nie..
tipu la bila korang kata tak penah,,,
sumpah aku tak penah nampak benda nie..nie la first time dalam hidup aku...
perggghhhh ayat yang memang nak kena penampar sejibik...

entri aku kali nie aku dapat ilham dari facebook my fren..
ala ~ Cik mZ ~ nie..ngehhh....
nampak jer post dia tetiba aku dapat ilham nak tulis kat blog aku nie....tq yer ~ CiK Mz ~
oklah tanpa berlengah lagi meh kita tengok pic kat bawah nie..rasanya korang kenal tak??

nie ais,,korang kenal tak???
kalo kat tempat aku ais nie kami bagi nama ais seposen...
tapi ada juga yang gelar ais nie sebagai ais " kindi "
eh betol ker aku tulis tu erk?hahhahah betol la kot.....
ais macam nie memang jarang da kita jumpa sekarang nie...yer lah kan dunia dah semakin moden..
anak2 kecik skrg kalo kita tanya nak ais apa mesti dorang kata nak ais krim cornetto la,,kit kat la..dan macam2 lagi la jenis ais yang ada kat peti sejuk kedai kak limah tu....

Go to fullsize image

Go to fullsize image

Go to fullsize image
yeahh nie ice cream kenangan...ngehhhh...

dorang sume nie memang dah moden sangat dah pun..mana ler laku kat dorang ais yang macam kat atas tadi tu...lagi pula ais seposen tu selalunya hanya dijual di kedai2 runcit kat kampung2 jer...dan disebabkan harga bahan mentah sekarang nie makin melambung...ais tu tak dijual dengan harga seposen lagi da..tapi dengan harga dua posen...

mak aiii dah arr dua posen kecik pulak tu..kalo dulu seposen pastu besar dan panjang lagi...
macik2 ais sekarang nie kedekut sangat...ngehhhh....
ais seposen nie dibuat dengan pelbagai rasa...ada rasa milo,oren,asam...dan macam2 lagi la..
ikot kesukaan orang ramai ler....

Go to fullsize image
ha nie la rupa dia ais asam tu..sedappp....
macik ku lak slalu buat ais rasa kacang....
kalau nak banding ais nie dengan ais2 krim yang ada sekarang nie memang jauh beza la..
dari segi harga jer da berbeza kan...

kat sekolah2 rendah masih ada tau jual ais seposen ni..
budak2 dok berebut beli...hehehhe..
teringat pula zaman masih skolah rendah lagi...ais nie memang fofularr...

tapi tu lah kan...semakin maju dunia sekarang...ais macam nie dah tak brapa nak di komersial kan sangat...
takot tak dapat keuntungan yang berganda kot...
tapi kot2 la korang kat luar sana ada yang rasa2 nak cuba nasib tok komersialkan ais nie cuba la...
sapa tau kan korang bakal bergelar usahawan ais yang berjaya....
wahhh..aminnnnn.....

p/s : ais seposen lagi sedap kot..murah dah tu tak der bahan pengawet lagi..meh2...ambik ais nie sorang satu...

No comments: