~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Wednesday, May 18, 2011

~ PEMAKAIAN CINCIN...MEH KONGSI ILMU ~

assalamualaikum...

yess aku berjaya mengupdate blog aku hari nie dengan kadar yang lebih awal sedikit berbanding sebelumnya
ehehehhe..sikit jer arr tak banyal beza sangat..
ok mehhh kita bagi the big-big-big smile untuk hari rabu yang sangat hot stuff nie...

Go to fullsize image
yess i like diz smile...so big loll hehehehh...

ok2 meh aku nak kongsi dengan korang sedikit ilmu yang aku dapat hasil dari kerjinan jari2 aku nie kelik2 comeiii laptop yang bukan milik aku nie....
hari ni aku nak kongsi tentang cara2 pemakaian cincin..
eh cincin???yerrr cincin la tak kan concon kot...

u olll tau cincin tu menatang apa??
meh kita usha sikit yer...cincin tu menatang brapa kaki agaknya....hurm wonder...

Go to fullsize image
wahh so suwwitt lorr..ehehhehe...mo la cincin kawen macam nie ahahhahaha..nampak lebih animasi gtu hahah

Go to fullsize image
oppssss...wedding ring,,,

ha banyak lagi bentuk2 cincin nie yang korang boleh google kat simpanan incik google kita tu...so rajin-rajinkan lah jari2 tomeiii anda tu menggoogle yer...

tengah hari tadi aku ada lah terbaca satu menda nie...best2 juga la sume benda2 yang dia dok tepek...
meh aku bagi kat korang link dia...korang terjah ok
aku adalah terbaca post dia yang NIE then terbuka la pintu hati aku untuk berkongsi dengan korang kat blog aku yang tersangat naif nie..ececece..naif la sangat kan..sedehhh....

dalam islam terutamanya..kita ada cara macam mana nak pakai cincin nie..bukan dok pakai jer...

" eh nampak sangat unik la bila aku pakai kat ibu jari aku nie "

ya unik lah sangat nampak macam tak cukup syarat jer ko pakai cincin tu ahahhaha....

uisehhh teringin nyer macam nie kan ~ cIK mZ ~...agak2nyer sapa dulu antara kita dua yer ahahhaah...
nie aku pinjam kejap dari ~ feryco ~ nie...

suwwittt kan??i loikeee...
dalam kita nak memakai cincin nie sangat molek la bila sarungkan cincin bertahtakan berlian tu kat jari manis aku nie...ehhh salah hahahaha....
tak..tak yang tu aku saja ikot kata hati aku...ekceli bila kita nak pakai cincin nie lebih elok bila kita pakai kat jari manis atau jari kelingking....

Go to fullsize image

jari manis ->> cincin kaler biru
jari kelingking ->> cincin kaler putih

ha kalo korang tak tau lagi tak tau la aku nak kata apa...
tengoklah time orang bertunang tu dorang akan sarung cincin kat jari manis kebiasaannya...dan memang pun kat jari manis tu kat jari lain aku belum pernah  lagi tengok tak tau la pula korang kan hehehhe...
hal nie adalah kerana Nabi Muhammad S.A.W pernah memberi pesan kepada Saidina Ali setelah Saidina Ali berkahwin dengan anakanda kesayangan baginda iaitu Siti Fatimah . Nabi Muhammad S.A.W berpersan agar apabila hendak memakai cincin,pakailah cincin tersebut di jari manis ataupun jari kelingking dan jangan memakainya di jari tengah atau jari telunjuk

ha tengok tu Nabi kita sendiri pun pernah berpesan sedemikan...
mesti korang heran dan pelik kan kenapa kat jari tengah atau jari telunjuk tak boleh nak pakai cincin???
sebabnya adalah kerana cara pemakaian cincin macam tu adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka dizaman Nabi Lut a.s.
so mana yang baik tu kita ikotlah kan mana yang tak baik tu kita 

transfer jauh2 nun kat ujung dunia hehehheh.....

bila kita nak memakai cincin tu beringat2 la yer..jangan hanya 

sesedap rasa jer kita dok pakai cincin tu...

ok before aku menamatkan post kali nie meh aku bubuh kat sini 

kata2 yang aku pinjam dari feryco.com tu...



Perhatian: 

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki ataupun perempuan.

 Muslimin dan Muslimat, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga 

saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk 

berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat

 kecelakaan dari Allah dan kalau kita memakai cincin dengan niat

 mengikut sunnah Nabi S.A.W maka dapatlah kita akan pahala.


p/s : suwwitt apa bila pakai kat jari manis..nampak ayu gtu 

lohhh...heheh jangan lupa terjah ~ feRycO.COm ~ nie yer..banyak info menarik kat sana....meh kita terjah lagi mari...

No comments: