~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Tuesday, September 20, 2011

~ KURSUS PRA PERKAHWINAN ~

assalamualaikum sume,,

apa kabar korang hari nie??aku harap sume skali happy go lucky erk..
syukur pada ALLAH sebab still bagi kita kesempatan untuk melihat hari ini..
hope untuk esok dan seterusnya jugak kan amin...


hari ni aku nak kongsi berkenaan dengan kursus kahwin yang semakin popular dikalangan insan2 yang bakal2 bergelar pengantin baru nie heheheh...
ekceli bila sebut pasal kursus kahwin ni mest banyak yang berfikir.." ala watpa la aku dok sibuk amik kursus tu bukan nya aku nak kawen pun..lambat lagi kowt "
ha kata2 tu la yang akan terlahir dari benak2 korang kan??termasuklah dengan aku skali heheh..
masa aku stdy kat politeknik kota kinabalu dulu,kursus nie ada dibuat kat sana siap bagi free lagi..bukan free apa la tapi pembayaran untuk kursus tu ditanggung sepenuhnya oleh pihak politeknik..dah dibagi free cenggitu boleh2 aku tak p,,alasan yang aku bagi " ishh malu la aku kang tak pasal2 orang cakap aku gatal nak kawen "

betapa lah ceteknya pemikiran kan tyme tu..ish..ishh..tak patot tau..sekarang nie kat sabah dah diwajibkan untuk mengikuti kursus kawen nie..kalo tak ada sijil tu alamatnya imam takkan bagi nikah ko..ha tak ke naya tu dah duduk segak kat depan imam kononnya nak akad nikah skali imam tu cabut..sebab musababnya korang blum ada sijil kursus kawen tu..makk aiii payah tu...


so dengan ini aku nak bagitau kat korang2 sume yang aku akan mengikuti kursus ini dengan jayanya kelak hahahha...aku tepis semua perasaan malu untuk ikot kursus nie demi untuk mendapatkan sijil yang sah heheh..karang tak payah la aku dok sibuk lagi kan nak ikot kursus nie bila seru dah sampai..hehehhe...

korang kalo nak ikot kursus nie korang kena la isi borang dengan kadar yang lebih segera dari kebiasaannya..sebabnya adalah kursus nie terhad untu satu2 masa..
so kiranya sapa cepat dia dulu la kan heheheh...
borang tu korang boleh dapatkan di jabatan2 agama islam berhampiran anda tak pun korang boleh download dari laman wen jabatan agama islam tu...
sebagai contoh korang ble download melalui 

antara modul2 untuk tempoh kursus nie adalah seperti kat bawah nie ha...
rajin2 kan lah bijik mata korang tu untuk melihat modul tu erk..
modul2 ni tak sama tau dengan yang kita blajar tyme amik diploma dulu heheheh

MODUL BERSEPADU KURSUS PRAPERKAHWINAN ISLAM
BIL
TAJUK
MASA
1.
AQIDAH
1 JAM
2.
IBADAH
1 JAM
3.
AKHLAK
1 JAM
4.
PERKAHWINAN DAN PROSEDUR
2 JAM
5.
HUBUNGAN DALAM KELUARGA
1 JAM
6.
PENGURUSAN KESIHATAN
1 JAM 30 MINIT
7.
PENGURUSAN KEWANGAN DAN MASA
1 JAM
8.
KOMUNIKASI SUAMI ISTERI
1 JAM
9.
PENGURUSAN STRES DAN KONFLIK
1 JAM
10.
PERKHIDMATAN RUNDINGCARA DI JABATAN AGAMA ISLAM
1 JAM
11.
PEMBUBARAN PERKAHWINAN
1 JAM
12.
POLIGAMI
1 JAM


aku dah siap isi dah borang aku tinggal nak kena hantar jer lagi hehehe..
semangat tu mest ada hahahahah...
siap akak aku kol JHEAINS bahagian daerah kunak lagi uolss..heheh
tarik kursus berikutnya adalah pada 08 & 09 oktober 2011 nie..
ha kena cepatlah kan nak daftar sebab takot nant ramai pulak yang ikot..
almaklumlah sekarang nie kan tyme orang kawen heheheh...
so korang bila lagi nak amik kursus nie???


p/s : mengikut kepada borang tu,kursus nie untuk yang belum berkahwin hurm kalo mak bapak kita yang dah bepuluh tahun kawen tu nak amik sijil nie jugak ble ke tu??hehheheh bye..

3 comments:

Dawia.Honeyputri said...

Wia belum ambik kursus kawen lagi..Kih3


^^

lieya_idlia2307 said...

heheheh tak pa wia pelan2 heheh tapi better amik awal karang tak yah kelam kabut dah kan heheheh

Anonymous said...

جازاك الله عني كل خير واثقلت كلماتك الراقية هذه ميزان حسناتك ان شاء الله..