~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Monday, May 23, 2011

~ ASTRO SATELLITE DISH VS TV ANTENNA?? ~

assalamualaikum sume...

dipetang yang sungguh hening nie aku nak suarakan sikit pendapat atau pun pandangan aku tentang satu isu nie..
wahhh isu erk???tak der nie just nak inkuiri sikit tentang dua saluran yang aku slalu tengok nie....
bukan aku jer tapi korang juga kan..jangan nak tipu heheh...

Go to fullsize image vs Go to fullsize image

selalunya bila kita tanya pada masyarakat sekarang,,eh kat rumah guna astro tak???mesti ramai yang akan jawab opkos ler guna astro...astro kan best..banyak siaran boleh dapat..
bila dah pasang satellite dish nie ha rasa puas hati sangat coz family dah dapat tengok semua rancangan tv...
yer la kan astro kan macam-macam ada...

Go to fullsize image

bila menda nie dok tepacak kat atap rumah memang rasa syok abis la...dapat tengok cieter CINTA MELODY,,dah tu dapat tengok konsert AKADEMI FANTASIA lagi...dipendekkan cieter nak katun tekan jer..cieter hindi??tekan jer...memang super duper hebatkan...
makin canggih dunia sekarang

Go to fullsize image
kalau dulu2 kita guna menatang nie jer...ingat lagi ker dengan menatang nie???tv antenna...
before astro nie makin dikenali ramai masyarakat kita mang guna menatang nie...dok pacak tinggi2 kat atas bumbung..dengan harapan dapat la tengok saluran TV3...dulu2 dapat tengok TV1 dan TV2 jer...kalau nak tengok saluran TV3 kenalah bagi tinggi antenna tu...fuhhhh hebakkk kata yuyu...

Go to fullsize image
ha nampak tu..kena pasang tinggi2 baru dapat saluran lain heheh....
teringat satu kisah dahulu kala...tyme tu family aku tak guna lagi menatang astro nie..kitaorang guna antenna nie jer pacak kat atas atap rumah...
dulu2kan astro2 nie tak brapa nak pames lagi...then dijadikan crita mum aku nie teramat lah fanatik dengan cieter melayu tajuk cinderella ka kalo tak silap...
ala yang haliza misbun dan ahmad idham tu...
ha disebabkan cieter nie lah bapak aku dok berusaha dengan gigih nak tinggikan antenna tu hope la dapat saluran TV3 tu..tapi hampehhhhh...

nie ah cieter tu....

bila da tak dapat tu mula lah berniat nak guna astro nie...then pasanglah astro sampai 4 bijik kat rumah....
tunjuk protes nampak hahahha...
sampaikan adik2 aku pun dah tak boleh dah nak hidup tanpa astro nie...
tak der astro mula lah semua dok tido awal ahahahha...
tapi kalo ada astro sanggup tahan bijik mata untuk tengok rancangan kat astro tu...

tu sume tak der hal sangat la kan sebab yer la orang dah maju sekarang nie..takkan lah orang dok pasang astro sampai 10 bijik kat umah tapi kita still guna antenna tv yang tinggi menggunung tu..fuhhhh dasyat giler...
pasang astro jer dah dapat tengok TV1 dan TV2...TV3 tu jangan cakap la kan..memang dapat pun..kira berbaloi jugak la pasang menda nie...

TAPIIIII...

yang aku dok tak puas hati nie lah kan kenapa tiap kali hangin kuat tak pun hujan lebat ker mesti siaran astro tu terganggu...dah dok limpang2 depan tv sambil makan kacang tetiba siaran terganggu...
perggghhh seyes rasa macam nak lempang tv tu 16 kali tanpa henti...
sebab tergendala????ha tu angin kuat kat luar rumah tu siap hujan lagi...patut ler kan...

cuba korang fikir..dulu pakai antenna besa jer tapi kuat angin ke hujan kuat ke kita still boleh dapat tengok rancangan kat tv...tapi bila guna astro nie kadang angin sikit jer tapi tergendala tahap gaban...
kalau angin kuat berserta hujan lagi la tergendala habis...dah macam bunyi cd calar jer..dok sangkut2...heran tau...

takkan lah teknologi canggih macam nie still macam tu lagi..kalo macam tu bek kita pakai antenna besa jer tu biarpun tak dapat tengok banyak rancangan tapi tak der lah gangguan macam nie...paling pun gangguan 
macam nie...

Go to fullsize image
ha sah2 memang tergendala so ok la kan...

so apa pendapat korang??yer mang aku akui guna astro nie kita lagi puas hati tapi kalau asyik terganggu jer bila ada angin rasa macam tak berbaloi....
dok pasang tv antenna tu memang nampak macam ketinggalan zaman kan tapi aku rasa lagi better dengan guna satellite dish nie...

p/s : ada tak sape2 yang rasa macam kureng puas hati macam aku nie?meh bagi komen korang...nak tau jugak...