~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Wednesday, August 24, 2011

~ PERTAMA KALI DALAM HIDUP AKU ~

assalamualaikum sume,,

ngantuk nyer aku hari nie rasa macam nak tarik bantal then tido..lupakan seketika dunia celik heheheh...
tapi malangnya aku tak boleh nak tido buat masa ini sebab musababnya aku kena jaga kedai bapak aku..kalo tak jaga alamatnya aku bangun licin dah kedai nie muahahah...

nakkk tidooooooooooo!!!!!!!!!!!!

ok2 kita kembali ke point utama ya kawan2..hurm ekceli aku nak cerita kat korang sume pasal benda yang pertama kali aku buat dalam hidup aku..umur aku sekarang dah 22 tahun..cehh muda lagi tu ok hahahha...selama aku hidup kat dunia nie bila menjelang hari raya jer mesti mak aku dok bz kat dapur tok sediakan kuih tok raya kelak..then seperti biasanya aku akan sibuk juga tapi sibuk membentuk kuih hahaha...

nak adun2 kuih nie aku memang tak reti walaupun da bejuta kali aku tengok mak aku buat tapi aku still tak ble buat sendiri...

nak di jadikan cerita..mak aku pegi sarawak then balik umah tanggal 28 nant nie so kalo nak tunggu mum aku balik dari sarawak alamatnya tak berkuih raya la kami heheh..sebab musababnya masa tersangat la singkat nak buat kuih raya lagi kan..so aku dan kakak aku pun memberanikan diri untuk membuat kuih raya sendiri ahhahaha..

tapi seyess nak kata teruja dan excited giler bila dapat buat kuih raya sendiri...
walaupun kuih raya tu tak der la sedap mana like air tangan mum aku kan tapi 
setidaknya aku dah usaha untuk cuba buat kuih raya..
dan
hasilnya....taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

kuih tembikai...ngehh walaupun rupa dia tak da la cantik sangat tapi saya bangga ok heheheh

kuih ke 2 hasil tangan saya hahahah...kuih coklat gano...

cehh memang bangga n semangat gila nak buat kuih raya..
rasa dia memang la tak sesedap mana pun kan tapi setidaknya jadi jugak kuih raya tu...
bayangkan la seumur hidup nie tak penah adun kuih raya sendiri tapi malam tadik berjaya da buat..
sekali lagi...
sila berikan tepukan yang gemuruh buat diri sendiri hahaha


smile smile goat...ngehhh tanda bangga...

see betapa happy nya aku dapat buat kuih raya heheheh...aku malas la nak cerita banyak2 korang bukan nak baca sangat pun heheh..so mari kita layan pic2 tyme aku dok sibuk buat kuih raya yang tak seberapa nya itu yer kawan2 heheheh...

adunan planta,gula dan juga telur....

meh2 letak tepung sikit...harap2 jadi la heehhe

thats my hand..hahahha

my sista yang tolong buat kuih

ni la kuih tembikai before kami potong2 kan menjadi kecil hehehe




my sista ngah potong2 kuih heheh

yummy kejap lagi dah boleh rasa da

sempat lagi tak pic tyme mencetak kuih raya hehehhe


p/s: comeii tak kuih raya buatan aku muahahhahaha...tak per la kan janji aku dah cuba sebaiknya untuk buat kuih raya tu dan akhirnya aku berjaya jugak...

Tuesday, August 23, 2011

~ APAM POLKADOT VERSI SAYA ~

assalamualaikum sume,,

wahh lama sangat da aku tak hapdet belog aku nie..sebab musababnya aku bz dok tolong kakak aku kemas kedai hehehe..bulan2 posa macam nie memang rasa penat gila bila kena buat keja kemas2 nie..tapi apa kan daya sabo jer la hehehe...

tinggal beberapa hari saja lagi posa pastu yehaaaa hari raya lagi..dapat jumpa kawan2 lagi memang siok arr...hope kita sume dapat menghabiskan puasa kita pada tahun nie dengan jayanya..nanti dapat la feel raya sebenarkan hehhe...

makk oiii aku lari dari tajuk la pulak hehhe...oklah mari kita terus straight ke tajuk utama tanpa perlu belok kanan mahupun belok kiri yer kawan2 heheheh
baru2 nie aku ada baca entry LULU pasal menda NIE...nak tau menda hapaa??korang g terjah sendiri k heheheh...ekceli lulu ada bagi cara2 untuk buat apam polkadot heheh..aku pun tertarik dengan entry lulu tu..dan apa yang lebih membuat aku tertarik lagi adalah disebabkan perkataan POLKADOT..hehhe menarik aku rasa..so dengan kadar yang lebih segera aku pun terus kumpul bahan2 n buat ..
dannn taraaaaaaaaaaaaaa
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
hahah nie la hasilnya apam polkadot aku...walaupun tak secantik apam polkadot buatan lulu dan kawan2 yang len tapi aku bangga sebab aku berjaya buat miahahahahha...

resepinya aku just copy resepi dari lulu la erk sebab memang aku buat 100% macam dalam cara2 yang lulu bagi...pinjam resepi kejap ek lulu

Bahan-Bahan:

275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau susu cair
3 sudu teh baking powder = diayak sekali
3 biji telur sejuk dari peti ais
1 sudu kecil ovelette
1 sudu esen vanilla
Filling/perasa adalah mengikut citarasa
Pewarna adalah terpulang

Langkah-langkahnya:

1. Pukul telur putih sehingga kembang elok.
2. Kemudian masukkan ovelette, kuning telur dan esen vanilla, pukul sampai kembang lagi.
3. Masukkan gula, pukul sampai kembang lagi.
4. Masukkan tepung dan baking powder diselang seli dengan susu kemudian gaulkan.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
6. Masukkan setiap warna dlm piping bag atau plastik bersih.
7. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
8. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukan ke dalam plastik kemudian picit.
9. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
10. Kukus 10-15 minit sehingga masak.

ha insyaallah kalo korang ikot cara2 yang lulu bagi nie apam korang mesti jadik punya hehheeh..
meh aku bagi korang tengok beberapa gambar lain apam polkadot aku ya heheh...enjoy my apam

yummy bak kata  yuyu zulaikha apam hodoh tak bermakna rasa dia tak sedap heheheh

nie tyme ngah kukus apam tu..

taraa nie tyme da masak da..sempat lagi dok amik pic kan heheheh

p/s : korang jangan lupa cuba juga ya hehehe...walaupun apam aku tak da la jadi sangat tyme ni sebab musababnya aku tak nak dengar kata aku bagi penuh2 adunan tu kat mangkuk apam tu ha kan da penuh sangat heheheh....tak pa percubaan pertama...

Thursday, August 18, 2011

~ AYAT SELEPAS KAWIN ~

assalamualaikum sume..

apa kabar korang sume ada ok tak???hurm hari nie dah masuk 18 ramadhan da..kejap lagi dah nak raya..wah tak sangka kan pejam celik pejam celik dah nak raya..hureyyyy...

eh..eh..aku terlupa pulak pasal tajuk entri aku nie hehehe,,meh aku nak kongsi dengan korang sume beberapa ayat yang digunakan selepas dah kawen heheheh..lawak pun ada tapi tu la realiti kehidupan yang sebenar kan heheh..manis jer tyme memula kawen dan lama sikit mula la manis tu bertukar jadi masam heheh...
ok mari scroll down
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"

Sebelum Tido:
6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah… Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!


Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Masih lama lagi ke nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pilah gunung ledang sana!!!


Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang..
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..


Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???


Pulang Kerje:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih…
6 bulan : I’m BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??


Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah
6 tahun: Nih duit, U beli sendirilah apa yg U nak..

Telefon:
6 minggu: Baby, ada yang ingin berbual ngan U di telefon nih
6 bulan: Eh… Your call…
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH…. ANGKAT AAAAAHHH!!!


Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp…!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?


Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh
6 bulan: Hati-hati, nanti jatuh tuh.
6 tahun: Orang dah bilang berkali-2 pon tak paham!!


Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu
6 bulan: Lah… Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???


Merancangkan Holiday:

6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler… Senang sikit tak perlu naik flight…
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!


TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-2 BOLE TAK..

ha betol kan sume nie heheh..msa mula jer dok manissss terus tapi after that ha kata2 dah tak bertapis dah hehehe...alangkah indahnya kalo ble macam nie

p/s : best nyer kalo kita dapat hidup bahagia dengan insan yang kita sayangi kan..hurm

Wednesday, August 17, 2011

~ CURANG ~

assalamualaikum sume..

mari kita sama2 dengar dan hayati lirik lagu nie...sungguh bermakna..


ku akui ku pencinta sejati
ku berjanji yang Kau slalu kusayangi
namun KASIH (Tuhan) slalu ku bohongi 
betapa malunya aku menghadapMu..

mencariMu hanya bila ku rindu
mula bersujud hanya bila ku perlu
namun bila Kau beriku cinta
panggilanMu tak pernah aku mendengar

angkuhnya ku pada kejadianku
merasakan dunia lama milikku
'kan kelukah lidah bersyahadah cinta?
bila nafas di hujung nyawa

curangnya aku di setiap nafasku
melupakan aku hanya milikMu
jauhkah syurga dari pandangan?
kifarah dosa kini(sakit) ku rasakan

tuhan..berikan aku peluang
curang yang lalu takkan berulang

Nyanyian : Feelhoney
Lagu : Amin Fh & Bie Fh ( Feelhoney Ent )
Lirik: Bie Fh ( Feelhoney Ent. )
Susunan Muzik : Abd. Halim Ahmad ( Neurotic Studio )

sumber berkhasiatfeelhoney

~ GIVEAWAY DUIT RAYA DARI JEPUN ~

assalamualaikum sume..


wahh nak duet raya tak???mestilah nak kan.,.sapa yang tak nak duet raya aku rasa orang tu tak betol kot hehehe..ok gurau jer...frommetoyou85 ada buat giveaway heheh so meh la kita sama2 memeriahkan giveaway yang pertamanya akak nie buat...

apa yang istimewanya giveaway akak nie adalah duet raya dia merupakan duet dari jepun heheh..selain boleh ditukar dengan nilai mata wang malaysia kita ble jugak jadikan sebagai koleksi kan3...ha nant boleh lah tunjuk kan kawan2 dan saudara mara yang kita ada koleksi duet dari negara lain kan...

ok2 apapun kalo korang nak join korang klik jer banner kat atas tu..tarikh tutup giveaway nie lama lagi tu so masih sempat lah if korang nag berpusu2 untuk join..syarat dia pun tak der la susah mana senang jer..
so apa tunggu lagi meh la join dengan kadar yang segera heheh...
slamat mencuba

p/s : macam mana lah agaknya erk beraya kat tempat orang???sedeh???sweet??hurm wat ever asalkan kita bahagia kan kak frommetoyou85

Sunday, August 14, 2011

~ ANAK 14 TAHUN HAMIL?? ~

assalamualaikum..

macam-macam jer berita sekarang nie kan..kadang kala mengejutkan,,ada ketika lak mengerikan dan tak kurang juga yang memelikkan jiwa dan raga...

aku baru jer membaca berita2 kat myMetro then terbaca satu berita mengenai satu lagi kes rogol yang melibatkan BAPA TIRI...haiii heran lah orang zaman sekarang nie ntah letak kat mana akal dan fikiran dorang kan..tak ingat dosa pahala dah...berita yang aku baca tadik tu berlaku kat KENINGAU SABAH...seorang ibu terkejut bila mengetahui anaknya yang berusia 14 tahun disahkan hamil...dan lebih mengejutkan lagi bila mak dia tu tahu yang anak dia hamil hasil daripada benih suaminya sendiri iaitu bapa tiri kepada anaknya...

Masyaallah pelik la orang tu kan..hurm korang baca dulu berita nie ya..

KENINGAU: Seorang ibu yang curiga melihat anak gadisnya berusia 14 tahun gemar memakan benda masam selain perubahan saiz tubuhnya hampir pitam apabila dimaklumkan anaknya disahkan mengandung dua bulan selepas pemeriksaan di klinik kesihatan, di sini, kelmarin.
Lebih mengejutkan, gadis terbabit mendakwa kandungannya adalah hasil benih bapa tiri, yang juga suami ibunya.
Difahamkan, remaja terbabit menjadi mangsa rogol lelaki terbabit setiap kali ibu dan kakaknya tiada di rumah kerana keluar bekerja.
Difahamkan, ibu mangsa mengesyaki sesuatu yang buruk berlaku berikutan perubahan tubuh mangsa, terutama perutnya yang semakin membesar, selain gemar memakan asam.
Curiga dengan perubahan itu, ibu mangsa membawa anaknya menjalani pemeriksaan di klinik dan doktor mengesahkan gadis terbabit berbadan dua.
Terkejut dengan perkara itu, ibu mangsa mendesak anaknya menceritakan apa berlaku sebelum mangsa mengaku dirogol bapa tirinya sebanyak dua kali pada Jun dan Julai lalu.
Mangsa juga mendakwa diugut supaya merahsiakan kejadian itu daripada ahli keluarga lain.
Ibu mangsa yang berang kemudian membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Keningau.
Ketua Polis Daerah Keningau, Deputi Superintendan Zahari Mohamed berkata, kejadian dipercayai berlaku di rumah mangsa di Kampung Kepayan Lama, Jalan Apin-Apin, sekitar Jun lalu.
“Mangsa dipaksa bapa tirinya melakukan hubungan seks ketika isteri dan kakak mangsa tiada di rumah.
“Mangsa juga diugut akan dicederakan jika menceritakan perkara itu kepada orang lain,” katanya ketika dihubungi, semalam.
Zahari berkata, berdasarkan laporan dibuat ibu mangsa, polis menjalankan gerakan memburu dan suspek berjaya ditahan di rumahnya.
“Suspek kini direman bagi membantu siasatan dan kes ini disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol,” katanya.
Zahari berkata, suspek boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

ha baca tak...haii la manusia kat mana la korang letak akal dan fikiran korang...
lu pikir la sendiri kata nabil..opss...harap2 mereka dapat hukuman yang setimpal...
bagi mak2 kat umah tu sila la berikan perhatian pada anak2 korang..jangan biar mereka teraniaya sebegini rupa..

p/s : moga2 kita dijauhkan daripada hal2 sedemikian..amin...

~ AKU MULA MERINDUI MU ~

assalamualaikum...

huwarrrrrrggggg mud sedeh dan merindui..
eh..eh..before tu nak tanya korang apa kabar???ada chat ka???posa????
tetttttt macam ler aku posa kan dok sibuk tanya2 orang posa ka dak hahahhahaha....

hurm ekceli aku sedang dipaut rasa kesedihan yang teramat rasanya...*iye ke teramat????lantak la*..korang mesti faham feel aku skrg nie kan??sapa yang tak paham sila la google kat internet kompem dapat jawapan heheheh..ok gurau jer...

aku rindu pada sorang teman aku yang dah lama aku tak jumpa...SHE IS MY BESTFRIEND...last aku jumpa dia masa bulan 4 tahun 2009 kalo tak silap aku,,pastu terputus hubungan langsung dengan dia..dia hilang dari radar..huwaaaa aku mizz dia...
pic2 dia pun aku dah tak tau letak kat mana...sedehh nya...

aku mula kenal dia tyme kami kat form 4 kat teknik tawau...ntah camna kami jadi rapat gila2..kemana jak mesti berdua..then apa yang lebih merapatkan kami lagi ialah bila aku masuk asrama YAYASAN SABAH kat tawau tu..kebetulan dia pun duk kat asrama tu...kami jadi lebih dan lebih rapat walau kekadang tu ada jugak kami berselisih faham tapi kejap jak pastu bebaik lagi...

banyak kenangan aku sama2 ngan dia..walau pun cuma untuk tempoh 2 tahun kami bersama tapi banyak kenangan yang kami cipta..dia banyak ajar aku dalam pelajaran..almaklum lah dia kan budak pandai...
aku rasa bertuah dapat kawan ngan dia..tapi after SPM kami dah jarang berhubung sebab dia suka tukar2 num phone...

dan hari ni entah kenapa aku teringat sangat2 kat dia..rindu sangat2 kat dia rasa macam mo jumpa dia..peluk sambil nangis2 kat dia....rindu sangat nak crita2 ngan dia tepi laut macam yang kami penah buat dulu tyme aku putus cinta ngan bf aku..kami duk tepi laut dengan memakai baju skul pastu dia bawa aku g karaoke...d KBOX jap...tyme tu hilang sume kesedihan....

aku harap dan doa moga2 ALLAH berikan kesempatan untuk kami berjumpa lagi...dapat berbuka posa sama2 tahun nie..sebab aku memang rindu kat dia...

MARLINI MOHAMMAD @ ABD RAZAK...aku rindu kamuuuu......

p/s : apa perasaan korang bila korang di tempat aku??hurm k bye

Saturday, August 13, 2011

~ MAMAT DAN FIDA BERCINTA???? ~

assalamualaikum sume..

ok2 sila ambil mud yang sedikit ceria ya kawan2..jangan asyik wat muka tak ceria jer mentang2 la bulan posa kan...chill la sikit hehhehe...


mamat dan fida bercinta???ya ka??hehheh...bila baca kat mangga online tadik terbaca la artikel pasal diorang nie..heheh siapa sangka kan diorang ble jadi pasangan bercinta heheh...itu lah yang dikatakan jodoh...ewahhh macam betol jer aku nie kan...tapi suwitt la rasanya bila baca artikel nie tadik sebabnya aku rasa dorang dua nie padan arr...


meh korang baca artikel tu ya..jangan segan2 buat macam artikel sendiri hehehe
"
"
"
"
"
"
"
'
"
scroll down lagi
"
"
"
'
Gosip antara juara Pencarian Bintang Pantene, Rafidah Ibrahim (Fida) dengan salah seorang anggota Sepah, Mohd Noor Murad (Mamat) semakin menjadi-jadi, malah ada juga yang bercerita Mamat sudah pun merancang untuk bertunang.

Mula bertemu ketika mereka sama-sama terlibat dalam promosi filem Man Sewel Datang KL, Fida menjelaskan dia sememangnya senang berkawan dengan lelaki yang gila-gila itu.

Mengakui serius dalam hubungan yang terjalin antara dia dan Mamat, Fida bagaimanapun menafikan mereka berdua akan bertunang dalam jangka masa terdekat ini.

"Bertunang itu sebenarnya harapan dia, kami sudah berbincang dan sepakat mahu mengenali antara satu sama lain terlebih dahulu dalam tempoh yang lebih lama sedikit.

"Saya suka sikap dia, dan saya tak nafikan saya terpikat dengan ciri-ciri kemelayuan yang ada dalam diri dia. Kali pertama saya melihat dia menandatangani kertas untuk peminat dalam bahasa Jawi, saya rasa kagum, jarang sekali orang melayu buat begitu di masa kini, itu yang buatkan saya suka pada dia.

"Bila dia kata ingin mengenali saya dengan lebih dekat dan rapat, saya tidak ada masalah. Saya akui hubungan kami serius, namun kami bukanlah selalu sangat berjumpa sebab masih-masih sibuk dengan kerjaya sendiri, jadi segala hal jodoh ini saya serahkan kepada Allah Taala,"jelas Fida.

nak tau lebih lanjut baca kat SINI

aku paling suka part yang FIDA bagitau pasal pe dia suka kat mamat nie hehehe..tapi memang betol la karang nie payah kita mo cari orang yang masih menggunakan tulisan jawi dalam kehidupan seharian dia heheh...kalo nak bagi tandatangan tu fuhhhh kemain lagi simpulan nya heheh...siap ada sign love lagi kat hujung hehhehe...

aku harap dorang dua nie akan kekal la yer..biar sampai ke jinjang pelamin..amin..meh kita sama2 berdoa untuk hubungan dorang..bak kata FIDA hal jodoh tu kita serah pada Allah Taala..moga2 Allah permudahkan jalannya kan...

p/s : manusia hanya mampu merancang tapi ALLAH yang menentukan segalanya..so merancanglah sambil berdoa moga2 apa yang kita rancangkan tu akan dipermudahkan lagi amin

Friday, August 12, 2011

~ BERHARAP ~

assalamualaikum


If u LOVE something let it go, If it comes back to you,its YOURS, if doesn't it never was, and its not mean to be ....

~ BERTAHANLAH HATI ~

assalamualaikum...

hurm hari nie aku feel sangat sedeh kat dalam hati yang paling dalam nie..sukar untuk aku sendiri mo ungkapkan kenapa aku rasa feel yang ntah papa nie..." WAHAI HATI BERTAHANLAH SELAGI MAMPU "



entah kenapa beberapa hari nie aku rasa sedeh jer memanjang..walau orang tengok aku ketawa tapi tak siapa tahu apa yang ada kat hati nie..terlalu payah untuk dijalani....BERTAHANLAH WAHAI HATI...sekuat mana pun ujianNYA ia pasti adalah yang terbaik untuk kita..ya pasti yang terbaik...

aku pernah terluka namun aku masih memberikan peluang kedua itu sebab bagi aku setiap orang berhak mendapatkan peluang kedua tapi aku tak menginginkan peluang kedua itu disia-siakan sebab hati ini bukan diberi untuk disakiti...YA ALLAH TABAHKAN HATIKU...

jauhi aku bila kamu merasakan yang aku membawa beban dalam hidup dan hati mu..biarkan aku pergi kalo rasa sayang itu semakin pudar dan doakan aku agar jadi lebih tabah tanpa dirimu...
sakit rasa macam nie..aku pernah menyimpan rasa ini dalam2 dan tak pernah membiarkan sesiapapun untuk membuka segalanya tapi hadirnya kau dalam hidupku buat aku bisa mengikis rasa itu sedikit demi sedikit..tapi kenapa rasa itu dengan perlahan ko coretkan kembali..arghhhhhh...tabahlah hati...

tak mo crita lagi rasa sad sangat dah kat dalam nie..cuma satu yang aku mahu ko tau seperti apa yang pernah aku katakan..seandainya rasa sayang itu telah hilang khabarkan pada aku jangan biar aku terus menanti dan menambah beban dalam hidup mu....

pesanan mu untuk ku pada 26 julai 2011..
" hayati liriknya..sangat bermakna dari awal hingga akhir..walaupun skrg nie banyak halangan dan banyak yang jadi batu api tapi insyaallah suatu hari nant drg akan paham "

Wednesday, August 10, 2011

~ TERSEPIT LUBANG TANDAS ~

assalamualaikum...

korang ada baca tak berita kat MYMETRO???ala pasal sorang warga emas yang tersepit kat lubang tandas tu...ha bagi yang blum baca lagi meh kita sama2 baca berita tu

..................................................................................................................

ALOR GAJAH: Seorang wanita warga emas terpaksa menanggung kesakitan hampir setengah jam selepas kakinya terjerumus lalu tersangkut ke dalam lubang mangkuk tandas di rumahnya di Pekan Kuala Sungga, Tebong, dekat sini, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 2 pagi, kaki V Samala, 97, dikeluarkan dengan bantuan pasukan bomba dan penyelamat yang tiba selepas dihubungi.

Cucu mangsa, P Ramesh, 40, berkata, ketika kejadian, semua ahli keluarga tidur dan dikejutkan dengan suara meminta tolong oleh neneknya.

“Kami semua terjaga lalu bergegas ke arah suara itu dan terkejut mendapati nenek terduduk di dalam tandas dan memberitahu kakinya tidak dapat dikeluarkan.

“Saya cuba mengeluarkan kaki nenek yang tersepit namun gagal lalu mengambil keputusan menghubungi pasukan bomba dan penyelamat,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Menurutnya, bomba yang datang tidak lama selepas dihubungi berjaya mengeluarkan kaki neneknya dalam masa beberapa minit.

Ramesh berkata, neneknya mempunyai penglihatan kabur dipercayai bangun membuang air kecil sebelum kakinya terjerumus ke dalam lubang tandas.

Sementara itu, Pegawai Bomba Kanan 2, dari Balai Bomba dan Penyelamat Daerah Alor Gajah, Ho Yew Meng, berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 2.05 pagi dan bergegas ke lokasi untuk melakukan kerja menyelamat.

“Kami menggunakan kaedah minyak masak dan sabun supaya kaki wanita itu mengecut bagi memudahkan ia dikeluarkan.

“Kaki mangsa dikeluarkan dalam masa kira-kira lima minit dan dia hanya cedera ringan di kakinya yang tersangkut,” katanya.

~ MERCUN OH MERCUN ~

assalamualaikum...

View Image

haa sapa yang tak tau apa tu mercun???sila angkat kening dengan kadar yang lebih pantas dari kebiasaannya...tipulah kan kalo di zaman ini masih ada yang tak kenal dengan menatang MERCUN nie..sebabnya menatang nie dah wujud sejak berabad yang lalu...tapi mercun-mercun abad ini tak der la sama dengan mercun dahulu kala,,kalo dahulu kala mercun dia kiranya masih ble trima dek akal lagi la heheh..bunyi pun still dalam mood sedap telinga mendengar tapiiiiiiii sekarang bunyi dia memang sumbang mambang..menyakitkan telinga ok...
View Image
tengok...atok nie pun dah tutup telinga dia sebab tak tahan dengan bunyi bising tatkala mercun dimain kan oleh kanak-kanak yang terlebih riang miahahahha...

tapikan siyes nak kata memang rasa macam nak bagi penampar sejibik kat bebudak yang men mercun nie..dorang tak pilih tempat pun..tu yang kin panasss tu..kalo stakat men bunga api macam dulu2 tu ok ler kan..

View Image

nie mercun ok lagi..comell jer bila main tapi kalo yang bunyi macam perang tu memang tak ble tahan dah..

Go to fullsize image
makk oiiii punya besar meriam buluh dia kan..agak2nya bunyi meriam buluh nie boleh dengar sampai zimbabwe kot...

hurm nie la kan bebudak zaman sekarang nie dorang bukan nak amik kisah sangat tentang bahaya mercun nie..apa yang dorang tau hanya keseronokan..ekceli bukan tak tau tentang bahayanya mercun tu..dorang tahu tapi saja buat2 tak tahu..haa yang terbaru kes kat JOHOR BHARU tu..disebabkan budak tu cuba nak tunjuk hebat dengan menghasilkan mercun sendiri akhirnya dia telah mengalami kecederaan pada 4 jari tangan kirinya...kan dah kata bahaya...

kat sini aku nak share sikit ngan korang sume sedikit fakta mengenai mercun..hurm kalo nak kongsi tentang bahaya mercun tu rasanya tak payah kongsi pun korang sume dah sedia maklum kan..heheh..ok..cuba usha kat bawah nie yer...

apa itu mercun???


mercun merupakan sejenis perkakas letupan kecil yang direka untuk menghasilkan bunyi bising yang amat kuat. sebagai contoh dalam bentuk dentuman kuat..mercun mempunyai sumbu dan dibalut dengan lonsongan kertas yang sangat tebal supaya dapat menampung letupan besar.mercun dipercayai berasal dari CHINA

budaya mercun??
~ digunakan semasa pesta ataupun cuti perayaan seperti hari kemerdekaan,hari raya,deepavali dan tahun baru cina
~ juga digunakan oleh masyarakat Vietnam sempena pesta Tet 
~ mercun kononnya boleh menghalau semangat jahat serta menarik dewa kekayaan ke pintu rumah

PENGHARAMAN MERCUN !!!

Secara umumnya, semua mercun diklasifikasikan sebagai bahan letupan berkuasa rendah. Oleh itu, terdapat beberapa negara yang mengharamkan pembakaran mercun kerana beberapa sebab, antaranya pencemaran bunyi, risiko kecederaan serta risiko kebakaran.
Di Malaysiapembakaran mercun kini diharamkan seperti yang termaktub di dalam Akta Bahan Letupan pindaan tahun 1991 akibat peningkatan kadar kecederaan di kalangan kanak-kanak (terutamanya dari kaum Melayu) semasa musim perayaan Hari Raya. Ironinya, kes kecederaan akibat bermain mercun terus meningkat saban tahun kerana kanak-kanak Melayu beralih kepada mercun buatan sendiri sepertimeriam buluh sebagai alternatif kepada mercun komersial.
Di Singapura, larangan separa terhadap pembakaran mercun dikuatkuasakan pada Mac 1970 selepas satu kebakaran yang mengorbankan enam orang dan mencederakan 68 yang lain.[1] Ini seterusnya membawa kepada pengharaman penuh pada Ogos 1972, selepas satu letupan yang membunuh dua orang[2] serta serangan terhadap dua anggota polis yang cuba menghalang satu kumpulan orang ramai daripada membakar mercun pada Februari 1972.[3] Walau bagaimanapun, pada tahun 2003, kerajaan membenarkan kembali mercun dibakar semasa musim perayaan. Pada tengah malam Tahun Baru Cina di Chinatown, mercun dibakar tetapi di bawah syarat-syarat kawalan yang dikenakan oleh Lembaga Pelancongan Singapura. Perayaan lain di mana mercun dibenarkan untuk dibakar ditentukan oleh Lembaga Pelancongan Singapura. Namun demikian, penjualan mercun secara komersial diharamkan sama sekali.

ha dah habis baca???ok gud..so kita kenalah alert mengenai benda nie kan..setidaknya kita tahu serba sedikit mengenai mercun..jangan asyik nak main jer..bila dah hilang jari baru sibuk nak tahu pasal mercun...

p/s : walaupun raya nie dah dekat n tyme ni la bebudak dok sibuk men mercun tapi para ibu dan bapa silalah kawal anak2 anda yer jangan sampai terjadi something yang tak diingini...