~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Saturday, December 10, 2011

~ AKU ~

assalamualaikum sume,,



~ SeNyuM AtAs KEsediHAn BUkAn bErmAknA KitA BErpUrA2 KuAt TApi SenYUm ITu TAndA BAhawa KiTA bEruSAha UntUK KuAt MENgHAdapI DAn REdhA jikA iTu YAng TErBAik,,MEngAliRkAn AiR MAta BuKAn kErnA kITA lEmAh TApi SebAb kITA tErLAlU TEruJI SehiNggAkAn KAdaNg KAla KiTA mUlA mErasA pEnAt,,TApi KEmuDiAn kiTA bAngkIT UntUK TErUS bErLArI KErnA KiTA DikUrnIAkAn DengAn KEtAbAhaN Setelah KiTA mErAsA TEruJi DenGAn BEbAnan,,, ~

Tuesday, December 6, 2011

~ KERNA AKU SAYANG KAMOO ~

assalamualaikmu sume,,
nak share kata2 hari nie..baca ler hehehhe,,
aku copy milo jer dari status kawan aku kat fb heheh..
aku rasa ayat2 nie best so nak la jugak kan share dengan korang,,
"
"
"
"
"
"
"
Bila kita sygkan seseorang tu,
Kita sanggup buat apa saja utk dia,
Kita tunggu dia lama pun xpe,
Tp bila dia tnggu kita?dia marah2...
~Adatlah ada yang mnunggu & d’tnggu...


Bila kita syg org tu,
Kiter x tido pn xpe melayan dia,
Tp bila kita bosan, ada dia nk melayan?
~Pujuk hati kata, xpe dia busy kott!


Bila kita syg org tu,
Kita gaduh ngan dia, kita menangis..
Telan je semua kesalahan dia,
Tp dia.. seronok je berjimba ngan kwn2..
~Hati kata xpe,dia tension tu..


Bila kita syg org tu,
Gado2 pun, Kita cal nak ckp ngan dia...
Tp dia tak angkatpun @ matikan terus...
Biler jd cmtu ,xpe...
~Layankan jer, dia tgh lepak ngan kwn2 la tu... 


Bila kita syg org tu...
Kita bcerita semua benda dgn dia,
Share segala yg ada...
Tp dia, yang seronok je nk sesama, Yg sedih... ? 
Susah dia, susah kita, senang dia? ok baiii... hurrm..
Redha jer sebab mungkin dia tak sedar... 
Bila dia pulak bcerita ngan kita???
Kita kena dgr & beri perhatian beria..
Kalau tak, dia kata kita neh tak pedulikan dia..
~Tahan jelaa, sygkan? huhu...


Bila kita syg org tu, 
Dua2 lapar..
Kita bg je bahagian kita kat dia...
Taknak dia lapar, nk jaga sgt perot dia..
~Kenalah jaga dia, sian diakan, huhu..


Bila kita syg org tu,
Kita suruh dia rest bila dia letih,
Tp biler kita letih, dia wat tak faham jer....
~Pujuk hati lg kata "ala bukan selalu pun"...


Bila kita syg org tu,
Tak tentu arah rasa bila dngr dia sakit,
Berkejar nk wat itu ini utk dia..
Tp bila kita sakit,
Dia suh rehat je kt umah, 
Hati kata, xpe, xkn nk berkepit jer 24/7...


Bila kita syg org tu,
Kita x pnh pentingkan diri,
Tp dia.........
~Hati berkata2 lg, xpelah, terimalah, dia mmg camtu...


Bila kita syg org tu,
Kita x sanggup tgk dia derita,
Tp dia x pernh nk hargai diri kita,
~ Dia taktaoo kot btapa kita syg kan dia?


Bila kita syg org tu,
Mmg susah sgt kita nk tgglkan dia klau nk kemana2,
Kalau bule nk dia selalu ada je depan mata, 
Tp dia..... 
~kawan2/scandal lebih utama..... 


Bila org yg kita syg wat kita mcm tu,
Lagi baik kita bkorban, 
Tgglkan dia utk dia buat apa yg dia suka, 
Biar dia bahagia dgn cara dia...
Tp bnilaikah pengorbanan kita? 
Takpelah hati, xpe... janji dia bhgia...


Mungkin...... 


Bila kita dah tinggalkn dia selama2nya...
Baru dia sedar, kehadiran kita.. 
Baru dia sedar yg kita selalu ada bila dia perlukan kita..
Dia dtg ziarah pusara kita.....
Dia sebak, 
Dia menangis sayu... 
Dia minta maaf atas semua kesalahan dia..
Dia tersedu sedu... 
Dia minta maaf lagi sbb buat kita mcm tunggul kayu..
Dia minta maaf sbb selalu menyeksa perasaan kita ni..
Dia berjanji 'hanya kita yg bertakhta di hatinya selama ini'
Dia minta maaf berulang ulang kali sbb menyesal tak patut buat kita rasa mcm ni..... 


Tapi, semuanya dah terlambat, 
Semuanya dah tak memberi apa2 makna lagi........ 
MOGA DIA MENGERTI...........

p/s : sayangi la mereka saat mereka masih bisa menyayangi diri kita dan hargai lah tika mereka masih bisa memahami dan mengerti setiap tawa dan tangisan diwajah kita 

Monday, November 14, 2011

~ MESEJ DARI NYA ~

assalamualaiku sume,,

hurm ary nie aku just nak berkongsi dengan korang sume tentang beberapa mesej atau pesanan ringkas yang still aku simpan dalam memory phone aku ehehhe..

before ni aku guna memory phone baru sebabnya yang lama tu saiz dia terlalu kecik ehheh so tak muat dah nak simpan gambar dan lagu bagai kan..so aku pun belilah memory baru...lama aku tak cek memory lama tu...simpan jer dalam wallet then tetiba la pulak pon aku nie meragam,,hang-hang...tekanan jugak aku jadinya...dah format phone pun tap sama gak still macam tu..kawan2 aku kata maybe memory yang aku guna dah terlalu berat sebab tu jadi macam tu...dengan berat hati aku terpaksa juga tukar memory baru tu dengan memory yang lama..

nak dijadikan cerita then aku pun guna la yang lama tu..cek punya cek skali aku terjumpa mesej2 dari xbf aku dolu2 heheheh...tak der la banyak mana tapi still ble wat aku senyum2 kambing baca mesej tu eheh..trus terimbas kembali kenangan2 lalu..aisehhh nie yang aku tak suka hahahha...

meh kita sama2 kongsi mesej2 tu erk...tapi aku tak dapat la nak bagitau bila dia send mesej tu sebab nya aku dah lupa hahahah..layannn jer k

" ya2 syg..abg akn igt smua 2..abg mta maaf sgt2..moga Allah bri syg kkuatan,ktbhn n kbhgiaan..amin "

" hehe..yala2 pale..cyg syg..muaahh.. "

" syg ber2 ja la..xpyh kt grk2 ya..abg pn rdu syg.. "

" aik..kt ka sktnya..syg mkn ubt ya.. "

" aik..np blh skt pgg..dah mkn ubt gak ka.."

" slm syg..bt apa..abg br ada kt..hehe "

" luv u 2 syg..muaahh.."

" abg pn syg syg sgt2..mmuuaahh.. "

" oh..abg pn rdu syg sgt2.. "

" abg syg syg sgt2..mmuaahh.. "

" ya2 syg..syg pn jg dri ya..bljr baik2.. "

" wslm syg..abg pn mt maaf ya syg..slmt ari ry maaf zhr n btn..abg pn cyg syg sgt2.."

" ala..cium dlm hp jg..hehe..abg pn rdu ngan syg.. "

ha tu la dia mesej2 yang aku maksudkan ehehheh...korang ada tak yang masih simpan mesej2 macam nie???means mesej dari x korang arr hehehhe...aku nie secara kebetulan jer..tak sangka jugak kan masih ada mesej2 ni dalam memory lama aku hehheh...

tapi skrg nie dia dah jadi milik orang lain..some1 yang lebih baik untuk hidupnya n aku sentiasa mendoakan kebahagiaan dia..kenangan dengan dia memang suatu kenangan yang terindah yang pernah ada dalam hidup aku arr kiranya dia nie cinta matie jugak tapi yala kan jodoh tak lama..Allah bagi rasa kejap jer..tapiii aku hargai sangat2 kenangan bersama dia..tak pernah la jugak aku nak benci dia kan even sebab kami break up tu still tak jelas sampai la sekarang nie tapi aku tolak sume2 tu ke belakang..just think positif...dah tak da jodoh nak wat cam na...

ok la if dia atau si dia terbaca ni aku minta maaf k tak der niat pun just nak kongsi sedikit kenangan terindah yang aku penah miliki..apa pun aku doakan ko bahagia..n kita ble jadi kawan macam dulu k

p/s : sepahit apapun suatu kenangan itu simpan lah iya sebeknya kerana kenangan itu tercipta bukan untuk dihapuskan tetapi untuk disimpan sebagai satu ingatan dihari tua kelak...

Saturday, November 5, 2011

~ MOGA ALLAH PERMUDAHKAN JALANNYA ~

assalamualaikum sume,,

syukur sebab ari ni dapat juak aku hapdet belog dan sekali jenjalan melawat belog kawan2 yang lain...banyak entry diaorang yang aku tak terbaca..huhu nie adalah disebabkan oleh MODEM INTERNET aku yang wat masalah..tetiba tak dapat nak connect..tapi skrang dah ok da..

hurm ok back 2 da main point..ari ni aku rasa sedeh gila2...tak dapat nak tahan sebak kat dada nie..air mata tak sabar da nah keluar mencurah2..hurm before aku teruskan jari2 aku nie menaip entry nie meh aku tunjukkan something..

AL FATIHAH buat arwah ABDUL SAMI BIN AMARIH

dia merupakan seorang adik yang aku kenali beberapa tahun yang lalu..entah aku pun lupa tapi since aku di darjah 4 if aku tak silap..kuarga dia berpindah kat sebelah umah aku..dan tyme tu aku n kuarga still lagi tinggal kat KG BAGIANG KUNAK....memula memang aku tak bengam sangat ngan diorang adik beradik nie...yer la tak kenal lagi kan dah tu macam sombong kemain plak tu..

but after beberapa week aku jadi makin rapat ngan kakak dia nie..kakak dia nama rita..dia seorang kakak yang baik n kiranya dia bestfriend aku tyme tu..sume benda nak crita n kongsi sesama...
then..arwah nie memang agak rapat ngan kakak dia ni so bila aku ngan kakak dia jalan ker apa ker dia mesti akan jadi boadyguard kami,,arwah nie kat umah kami call dia dengan gelaran UQQUL..tak lama dorang kat kunak..pastu diorang pindah..kami still la berhubung tapi tak da serapat macam dulu lagi..

then berhubung kembali melalui FACEBOOK nie..selalu la berbalas2 komen ngan dia n kakak dia..tapi kakak dia nie jarang sikit balas komen sebab musababnya dia super bz heeh..wahh akak rindu sama ko deq..arwah rajin komen setiap status aku kat fb..bila da berkomen2 tu mula la akan ada aktiviti sakat menyakat..mizz dat moments,,

tetiba semalam,,04.11.2011my mum tetiba bagitau yang arwah dah meninggal...YA ALLAH saat tu memang aku terkejut gila2...aku tanya my mum bila???tapi my mum pun tak tau sangat just dengar dari kawan2 dia jugak...aku try kol n mesej kakak dia tapi tak der respond so aku tenang kan aty nie n berdoa moga2 apa yang aku dengar tu tak betol..hope sangat la kakak dia akan cakap macam nie " eh tak la mana ada kabar angin jer tu "..bila aku on FB petang tadik aku trus cuba buka wall kakak dia n memang tak sangka apa yang aku dengar tu betol2 terjadi dan apa yang buat aku lagi sedeh ialah dia meninggal dunia 23.09.2011...YA ALLAH dah hampir 2 bulan lebih baru aku tahu akan berita tu..sedeh sangat...dia penah jadi adik yang sangat best kat hidup aku..

Start keja semula,,, rndu family, rndu shahrul & rndu arwah adik uqqul yg trsayang.. Al-Fatihah buatmu adikku... Allah lebih menyayangimu.. Semoga roh mu di tempatkan di kalangan roh org-org yg beriman... Akak ttp menyayangimu sm mcm dlu... ABDUL SAMI BIN AMARIH (Sham Amarie) dunia akhirat kau ttp adlh adik akak...

nie lah post kakak dia yang buat aku betol2 rasa sebak kat dada nie..kebetulan lak kakak dia on9 tyme tu aku terus chat jap ngan dia n minta num pon mamak dia kat kg...
entah lah kenapa tapi aku tak tahan dengan air mata nie rasa macam laju jer dia nak keluar..aku terus kol mamak dia..dan seperti apa yang aku jangkakan aku memang tak tahan dan terus menangis tyme aku bercakap ngan mamak dia...betol2 tak tahu tentang hal tu

YA ALLAH,,permudahkan lah perjalanan nya disana..tempatkan dia dikalangan orang2 yang beriman,,berikan ketabahan pada ahli keluarganya untuk menghadapi qada dan gadar yang telah ENGKAU tentukan...dan buat kakak dia moga ALLAH kuatkan semangat mu sahabat ku..redhakan dia pergi..aku tahu ko kuat untuk hadapi semua nie..kita sayang padanya tapi ALLAH lagi sayangkan dia...

p/s : sedekahkan AL-FATIHAH buat arwah..moga2 doa kita didengan oleh yang maha esa amin...

Sunday, September 18, 2011

~ DAHULU KALA 2 ~

assalamualaikum...

entri sebelum nie aku ada bagi korang tengok pic2 aku tyme aku kecik2 lagi kan???hhehehe
ha kali ni aku nak sambung lagi bagi korang teok yang selebihnya..
korang enjoy la yer tengok pic aku tatkala aku masih kecik2 dan comeii gtu..
muahahhahaha angkat bakul sendiri lagi...

tyme nie konvo tadika..wif my luvely mum



terima kasih encik eheheh


opppssss...apsal la aku g korek tabung tu??cehh nie la bebudak kan tak der duet mula la nak amik wet tabung hehehehe...


yang aku begambar kat gua madai kunak..blurr sikit,,sebab musababnya orang yang amik pic nie ada parkinson hahahaha...


my bufday...lupa yang keberapa..


ni pun tyme bufday aku juak..first tyme disambut dengan meriah hehheh..


ni gambar kat rumah lama dulu..dari kiri ajoy,sida,me n rina...diorang sume ni kazen2 aku la


sempat lagi balik dari skul p jeti...dari kiri rina,ajoy,me,kak eima n adik aku teteng..


yuhuuu wiff my sis


again...best nyer dapat main ombak kan heheh


me n my kuzie sida..


muka tak ble blah hahhaha...

pic kat entri ni tak sume pic tyme aku kecik2 heheh pic da besar2 pun ada cuma umur tu masih dalam lingkungan 12tahun ke bawah arr...suwittt ker aku rasa pic2 dahulu kala nie...
yer la kan tyme nie aku masih tak tau apa itu internet,facebook,blog n segala bagai menatang yang wujud hehehe..
pic2 sume pun teda pesen ehheh...
but tetap suuwittt jugak lol...

nak tengok lagi????
mehhh usha kat bawah nie

nie pic aku ngak kazen aku yang paling2 aku sayang n paling2 rapat ma aku..everything dia tau..
tapi skrang dia dah kawen da heheh..adik lagi ni dari aku tapi jodoh dia sampai dulu heheh..


at air terjun madai kunak'


me wif my adek lelaki yang pertama..teteng...


wif my kuzie at lahad datu


aku dan kakak ku..hehhe macam kembar jer kami ni dari kecik sebab semua apa pun sama..
baju,kasut n sume la heheh


see walau lain warna tapi pesen baju tetap sama heheh

hope korang enjoy nengok nyer ya heheh..sume nie kenangan terindah yang mungkin dah aku lupa sedikit tapi tetap ble ingat2 lol kalo teok pic nie sume...
korang ada tak pic macam nie??meh arr kongsi sama heheh...

p/s : tak da kita yang dulu tak da jugak la kita yang sekarang kan hehhe..apapun kenangan itu untuk disimpan bukan dimusnahkan..baik buruk nya kenangan kena ada rasa syukur sebab tak semua orang punya kenangan macam kenangan yang kita rasa kan

Saturday, September 17, 2011

~ DAHULU KALA ~

assalamualaikum sume...

apa kabar korang sume hari nie???harap sume bek2 jer erk...
lama tak hapdet blog nie..n hari ni aku nak sajikan bijik mata korang dengan gambar2 aku yang baru berusia setahun jagung heheheh....

means masih kecik2 la...hhehhe tengah sibuk dok bongkar2 album lama terjumpa la kesemua2 pic2 yang bakal aku tepek kat sini karang yer...hehhehe...muka2 suci ketika zaman masih tak tau internet...
zaman tatkala masih tarik2 hingus..perghhhh...tapi seyes sume pic yang akan aku upload sume comel2 blaka hahhaha..
* terangkat bakul sendiri*

meh la kita sama2 layan pic aku yer...
ni la zaman kegemilangan aku kowt hahah

nie tyme aku umur 7tahun ehhehe..skul kat tadika kemas..ni tyme konvo laheheh


yang nie gambar tyme first tyme p kota kinabalu heheh..pegi sefamily


bajett comei hahahah..kat batu payung tawau..


hahha macam tak padan jer kan..pegang anak patung tapi rambut macam laki hahah


mud tak ok nie tu pasal la muka monyok hahha...lipstic tu yang penting


makan tyme..ntah sapa la yang dok amik pic nie kan


bergambar bersama tv


comeii nyer saya hahaha


ada brani ka???hahha


ni aku paling suka sebab ni tyme aku masih baby tapi ntah umur brapa aku pun lupa tanya mum aku


alolololo baby tak pakai baju heheh


me again


amik pic nie kat KINSUT bagiang kunak


yehaa tak sangka yang saya punya bakat menyanyi ahahah...


muka stilll on mud monyok hahhaha


raya tyme


hahha nie pun cute kan...opss terpuji diri lagi


kawan aku kata yang nie cute ahahhaha

ok tu jer aku kongsi ngan korang tok hari nie yer gegegge..nak kongsi sume nant muak pula korang nak nengok hahahha..k bye..

p/s: skali skala dok sibuk teok pic lama terasa best juga..lucu pun ada hehehhe


Monday, September 5, 2011

~ KENAPA HATI NIE TAK TENANG????~

assalamualaikum sume

lama sangat aku tak hapdet kan..tapi kalo aku hapdet skali pun ada ker orang nak baca kan heheheh....besa la belog buruk macam belog aku nie sapa la yang sudi nak baca aku sorang2 jer sudi nak baca entri2 kat dalam nie kan...
anyway slamat hari raya maaf zahir dan batin...
ampun kan segala dosa dan silap yang pernah terbuat sebelum nie...
sob2..tarek2 hingus hijau..muahahahhaha...

ok aku memang dah terlambat kan nak ucap bagai hahahha..tapi tak per la janji aku ucap jugak kan2...sume belog2 yang aku baca dok sibuk cerita pasal raya n upload pic raya..aku????satu pic pun tak der hahahah...ntah la malas kemain aku nak amik pic tyme raya nie...

ok lah aku nak berbalik pada tajuk aku..hurm seyess aku memang lagi tak tenang karang nie..ntah la kenapa..hati aku nie tak senang nak duduk..dan kekadang tu rasa macam nak nangis pun ada,,touching sangat2 aku beberapa hari nie...hai la hati hai la nyawa..erkk???hehehhe,,
YA ALLAH tenangkan lah hati hambamu ini YA ALLAH..moga segala urusan berjalan dengan lancar YA ALLAH...

korang pernah tak rasa macam yang aku rasa skrg nie???mesti pernah kan..perasaan tak tenang yang tetiba muncul dalam diri..rasa takot2 nak jalani hari ini dan hari esok..cam na korang atasi feel macam nie ah???ce citer ceciter...kadang2 feel macam nie kita tak jemput pun suh dia datang bertandang kan..men sergah jer..heran...

aku bila dah dapat feel macam nie memang aku akan rasa macam nak teriak sekuat hati...jerit sepuas2 nya biar sampai pecah gegendang telinga orang2 yang mendengarnya..dah after tu baru nak nangis2 pelok bantal..sebabnya takot mak bapak dengar tangisan itu hahahaha....

aduhhh aku paling la malas bila feel macam nie datang sebabnya aku suka nak nangis tok tenang kan diri aku sendiri..so sapa nak jawab tu??payah kan???hurm susah2,,,
apapun aku kena jugak hadapi sume ni dengan tenang..ya setenang yang boleh aku lakukan...
harap aku akan berjaya..

p/s : hurm dengan ketidak tenangan aty aku yang macam nie ada pulak orang2 yang semangat nak salah tafsirkan feel itu..kepada orang2 itu plezz dehh sume nie tak der kena mengena dengan perjalanan hidup ORANG tu...

Wednesday, August 24, 2011

~ PERTAMA KALI DALAM HIDUP AKU ~

assalamualaikum sume,,

ngantuk nyer aku hari nie rasa macam nak tarik bantal then tido..lupakan seketika dunia celik heheheh...
tapi malangnya aku tak boleh nak tido buat masa ini sebab musababnya aku kena jaga kedai bapak aku..kalo tak jaga alamatnya aku bangun licin dah kedai nie muahahah...

nakkk tidooooooooooo!!!!!!!!!!!!

ok2 kita kembali ke point utama ya kawan2..hurm ekceli aku nak cerita kat korang sume pasal benda yang pertama kali aku buat dalam hidup aku..umur aku sekarang dah 22 tahun..cehh muda lagi tu ok hahahha...selama aku hidup kat dunia nie bila menjelang hari raya jer mesti mak aku dok bz kat dapur tok sediakan kuih tok raya kelak..then seperti biasanya aku akan sibuk juga tapi sibuk membentuk kuih hahaha...

nak adun2 kuih nie aku memang tak reti walaupun da bejuta kali aku tengok mak aku buat tapi aku still tak ble buat sendiri...

nak di jadikan cerita..mak aku pegi sarawak then balik umah tanggal 28 nant nie so kalo nak tunggu mum aku balik dari sarawak alamatnya tak berkuih raya la kami heheh..sebab musababnya masa tersangat la singkat nak buat kuih raya lagi kan..so aku dan kakak aku pun memberanikan diri untuk membuat kuih raya sendiri ahhahaha..

tapi seyess nak kata teruja dan excited giler bila dapat buat kuih raya sendiri...
walaupun kuih raya tu tak der la sedap mana like air tangan mum aku kan tapi 
setidaknya aku dah usaha untuk cuba buat kuih raya..
dan
hasilnya....taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

kuih tembikai...ngehh walaupun rupa dia tak da la cantik sangat tapi saya bangga ok heheheh

kuih ke 2 hasil tangan saya hahahah...kuih coklat gano...

cehh memang bangga n semangat gila nak buat kuih raya..
rasa dia memang la tak sesedap mana pun kan tapi setidaknya jadi jugak kuih raya tu...
bayangkan la seumur hidup nie tak penah adun kuih raya sendiri tapi malam tadik berjaya da buat..
sekali lagi...
sila berikan tepukan yang gemuruh buat diri sendiri hahaha


smile smile goat...ngehhh tanda bangga...

see betapa happy nya aku dapat buat kuih raya heheheh...aku malas la nak cerita banyak2 korang bukan nak baca sangat pun heheh..so mari kita layan pic2 tyme aku dok sibuk buat kuih raya yang tak seberapa nya itu yer kawan2 heheheh...

adunan planta,gula dan juga telur....

meh2 letak tepung sikit...harap2 jadi la heehhe

thats my hand..hahahha

my sista yang tolong buat kuih

ni la kuih tembikai before kami potong2 kan menjadi kecil hehehe




my sista ngah potong2 kuih heheh

yummy kejap lagi dah boleh rasa da

sempat lagi tak pic tyme mencetak kuih raya hehehhe


p/s: comeii tak kuih raya buatan aku muahahhahaha...tak per la kan janji aku dah cuba sebaiknya untuk buat kuih raya tu dan akhirnya aku berjaya jugak...