~ FolLoW mE ~

~ SWeet Fren IS nEvEr End ~

Thursday, September 29, 2011

~ DUGAAN ITU MENDEWASAKAN ~

assalamulaikum..
entry kali nie aku dedicated untuk sahabat aku yang tercinta..
wahai sahabatku jangan pernah kalah pada dugaan
sesungguhnya dugaan itu mendewasakan
dugaan juga mematangkan..

dugaan bukan tercipta untuk menyakiti
tapi ia hadir dengan membawa sejuta pengertian buat diri..
wahai sahabat ku..
usah bersedih,,teruskan hidup mu dengan penuh warna bahagia..
jangan siksa dirimu sayang..
ALLAH kan sentiasa ada untuk kita tak kira suka mahupun duka..


ingat bila kau rasa dugaan itu melebih kemampuan mu..
datang la pada ku dan pinjam la bahu ku
aku tahu kau perlukan itu untuk bersandar..

wahai sahabat
jangan pernah kalah pada tangisan
dan
jangan pernah kalah pada rasa sebak
kerna bila tangisan dan sebak menjadi satu
kau akan lebih merasa lemah dan bersedih
jadi
satukan lah tangisan dengan senyuman
saat itu aku tahu ALLAH berikan kekuatan untuk mu...

p/s : apapun yang terjadi i will always there 4 u my pren..dont be sad ok..

Wednesday, September 28, 2011

~ RESEPI CINTA ABADI ~

cinta itu indah bila kita tahu erti cinta sebenar..
dan 
cinta itu akan jadi lebih indah bila kita bisa merasa dan mendalami perasaan cinta yang sebenar...


resepi cinta abadi

~ 3 ulas rasa SUKA,, ~

~ 1 botol HATI GEMBIRA,, ~

~ 1 biji RENDAH DIRI,, ~

~ 2 cawan TOLAK ANSUR,, ~

~ 5 keping KEHORMATAN,, ~

~ secubit RASA RINDU,, ~

~ 3 batang TANGGUNGJAWAB,, ~

~ 10 guni KEJUJURAN.... ~


jujur lah pada setiap apa yang kita slalu ucapkan
dan
jujurlah pada setiap apa yang kita lakukan..
kejujuran bisa membuahkan bahagia
dan
bahagia untuk slamanya...


p/s : cinta dia seadanya dan cintai kekurangannya lantas kekurangan itu adalah kelebihan untuk mu

~ JoM Join Bloglist JiwarOsak.coM ~


assalamualaikum sume...
happy wednesday...ngehhhh

ary nie aku nak join satu bloglist dari JIWAROSAK.COM nie..
aku telah di tag oleh sorang adeq kiut yang blog dia pun superb kiut heheh yakni adeq 
thanks adeq koz sudi tag akak..akak try untuk join demi untuk memeriahkan lagi bloglist nie erk...

untuk join sila la kelik2 manja kat pic kat atas nie erk..

meh kita kongsi sama2 apa syarat2 dia..korang usha kat bawah nie yer..
jangan segan2 buat macam blog sendiri ok hehhe


1. letakkan tajuk seperti diatas
2. letakkan gambar seperti diatas..
3. letak links http://jiwarosak.com/ dalam entry tersebut
4. apa komen anda tentang blog jiwarosak.com
5. tag 3 orang blogger ( tambah traffic/backlink rakan2 anda)


see dia punya syarat??ok kan??tak der la berat sangat...
ok skrg nak bagi komen sikit mengenai blog jiwarosak.com nie..


bagi aku blog nie simple but selesa bila nak masuk..
sebabnya like semua tahu blog ni tak der arr berat mana..tekan jer tak yah tunggu lama terus dapat masuk dan baca...
tak macam sesetengah blog yang terpaksa tgu beminit2 untuk loading..
kalo korang nak tau betol ka tak aku cakap korang just 
kelik jer link nie
insyaallah anda past akan dibawa terus ke belog nie heheheh


slamat menerjah ok...
nak tag 3 orang kawan blogger yang lain




hope korang yang lain pun join ler skali erk tak rugi tau..
sebabnya ada kebaikan lain yang disediakan untuk kita heheh
nak tau apa???


kebaikan blOglist ini kepada blog anda
- backlink akan diberikan kepada blog anda
- bertambah2 follower anda.. insyallah
- entry terbaru anda akan di publish di jiwarosak.com
- traffic blOg meningkat
- blOg anda akan disubmit ke beberapa search engine


ha tak rugi kan??
so meh la join reramai yer..


p/s : happy BW...JIWAROSAK.COM

Tuesday, September 27, 2011

~ AKU HILANG SEKETIKA ~

assalamualaikum..


hati betol2..dalam dilema skrg..entah kenapa..sedih,,muram dan semua la..hope segalanya akan berakhir tak lama lagi...ya hope so...

Friday, September 23, 2011

~ NAK PILIH YANG MANA???~

assalamualaiku sume,,

apa kabar korang sume hari nie??ok tak??maaf lah terlambat pulak aku nak menaip entry nie..
tak tau nak naip apa hehhe...
ekceli aku ngah konpius nie nak buat apa..hari tu aku ada mohon untuk sambung stdy diperingkat ijazah..then bila kuar result aku tak dapat lak..so dengan semangat yang masih berkobar2 aku pun isi rayuan untuk UPU tu..tunggu punya tunggu bila result rayuan kuar aku still tak dapat jugak..
huwaaaa sedeh sangat...nak jugak nak jugak..

nak dijadikan cerita,,ada sorang kawan aku masa stdy kat politeknik dulu suh aku isi untuk amik PLK a.k.a pengajian luar kampus....bila dia suh tu aku teringi juga nak isi yer la kan semangat nak sambung stdy tu still berkobar2 lagi...then aku terfikir satu hal..
bayangkan amik tu 4 tahun...lama tu..tua kerepot dah aku nant..if aku isi tu then aku dapat tawaran untuk sambung sepenuh masa haaaa tu satu lagi masalah..sapa nak jawab tu..

pening2..aku tak tau macam mana nak pikir da..
kawan aku tu cakap kat aku dia kata kalo amik PLK tu kita ble stdy sambil keja so..abis ja amik degree trus orang berebut nak amik kita keja sebabnya dah la ada degree pastu ada pengalaman 4 tahun kerja lagi..
bila pikir2 balik betol jugak kan cakap dia tu..
setidaknya aku dah ada pengalaman,,,
tapiiiiiiiiiiii
tapiiiiiiiii
aku still fikir benda yang sama...kalo aku dapat sambung untuk sepenuh masa punya macam mana???
aku nak jugak isi kemasukan u untuk tahun depan..
nak jugak

korang ada idea tak nak bagi kepala otak aku nie tak serabut??
help me plezz...tadik aku ada isi UNISEL tapii tak der pulak kos aku sana..
susah la kalo macam tu kan
hurm double pening dah sekarang nie..

p/s : sila la kamu2 sume bagi pandangan pada aku erk..makasehh

Wednesday, September 21, 2011

~ SINGGAH SEBENTAR ~

assalamualaikum sume.,.

tajuk entri aku nie sangat2 ringkas kan??hhehe
nak tau singgah kat mana??
meh kita usha pic kat bawah nie erk..
enjoy


dalam kul 1 petang tadik aku g la teman akak aku p umah tunang dia heheh..
tunang dia tu tinggal kat BINUANG kunak nie..
hurm lebih kurang 30 minit jugak la nak sampai umah dia..
tapi enjoy jak la kan bio pun jalan batu2...
tyme kami gerak tu cuaca ngan hujan so seronok juak la sebab sejuk jak perjalanan..

ha nie la tunang kakak aku n kakak aku skali heheh..dua2 pon bondeng muahahhaha..
sape2 yang bugis sini tau la apa tu bondeng ahhaha

orang kat binuang nie panggil menda nie LUMPUR MENDIDIH...
so aku pun pegi la turun n sentuh lumpur tu kowt2 la kan panas heheh tapi tak der la panas..
cuma lumpur ni dikatakan banyak khasiatnya untuk kulit..
diberi nama mendidih bukan sebab dia panas ke hapa tapi selalu ada gelembung yang muncul dipermukaan lumpur nie..maybe disebabkan udara yang ada kat bawah tu..
ececece buat teori sendiri aku hahaha...

kalo dulu2 kawasan nie luas tapi sekarang mengecil da..
tu ble nampakkan kat ujung2 tu dah tak berlumpur macam kat tengah nie



aku tak tau kenapa posing aku seakan cacat aku rasakan heheheh...
tyme nie aku turun kat bawah nak p rasa suhu lumpur tu hehe
tapiiiiiii
aku tertipu oleh nama lumpur tu ahhaha


them again


my sister n my bakal abang ipar soon..aminn


yang satu tu teman kami dari umah heheh..
sebab musababnya kawasan laluan ke binuang nie agak bahaya untu gadis comel loteh macam aku n akak aku heheheh


taraaaa aku amik pic sendiri kakakaka..kesian tak der sapa nak tolong amik kan..sabo jer la


bukti yang aku telah sampai kat sana heheheh...
peace no war..


pic last...i like diz flower..


blurr sikit sebab aku amik tyme kete ngah gerak haaha..
mengos kan

p/s : skali skala dapat masuk ladang best juak..kena2 lagi tyme baru habis hujan..rasa nyaman jer...







Tuesday, September 20, 2011

~ KURSUS PRA PERKAHWINAN ~

assalamualaikum sume,,

apa kabar korang hari nie??aku harap sume skali happy go lucky erk..
syukur pada ALLAH sebab still bagi kita kesempatan untuk melihat hari ini..
hope untuk esok dan seterusnya jugak kan amin...


hari ni aku nak kongsi berkenaan dengan kursus kahwin yang semakin popular dikalangan insan2 yang bakal2 bergelar pengantin baru nie heheheh...
ekceli bila sebut pasal kursus kahwin ni mest banyak yang berfikir.." ala watpa la aku dok sibuk amik kursus tu bukan nya aku nak kawen pun..lambat lagi kowt "
ha kata2 tu la yang akan terlahir dari benak2 korang kan??termasuklah dengan aku skali heheh..
masa aku stdy kat politeknik kota kinabalu dulu,kursus nie ada dibuat kat sana siap bagi free lagi..bukan free apa la tapi pembayaran untuk kursus tu ditanggung sepenuhnya oleh pihak politeknik..dah dibagi free cenggitu boleh2 aku tak p,,alasan yang aku bagi " ishh malu la aku kang tak pasal2 orang cakap aku gatal nak kawen "

betapa lah ceteknya pemikiran kan tyme tu..ish..ishh..tak patot tau..sekarang nie kat sabah dah diwajibkan untuk mengikuti kursus kawen nie..kalo tak ada sijil tu alamatnya imam takkan bagi nikah ko..ha tak ke naya tu dah duduk segak kat depan imam kononnya nak akad nikah skali imam tu cabut..sebab musababnya korang blum ada sijil kursus kawen tu..makk aiii payah tu...


so dengan ini aku nak bagitau kat korang2 sume yang aku akan mengikuti kursus ini dengan jayanya kelak hahahha...aku tepis semua perasaan malu untuk ikot kursus nie demi untuk mendapatkan sijil yang sah heheh..karang tak payah la aku dok sibuk lagi kan nak ikot kursus nie bila seru dah sampai..hehehhe...

korang kalo nak ikot kursus nie korang kena la isi borang dengan kadar yang lebih segera dari kebiasaannya..sebabnya adalah kursus nie terhad untu satu2 masa..
so kiranya sapa cepat dia dulu la kan heheheh...
borang tu korang boleh dapatkan di jabatan2 agama islam berhampiran anda tak pun korang boleh download dari laman wen jabatan agama islam tu...
sebagai contoh korang ble download melalui 

antara modul2 untuk tempoh kursus nie adalah seperti kat bawah nie ha...
rajin2 kan lah bijik mata korang tu untuk melihat modul tu erk..
modul2 ni tak sama tau dengan yang kita blajar tyme amik diploma dulu heheheh

MODUL BERSEPADU KURSUS PRAPERKAHWINAN ISLAM
BIL
TAJUK
MASA
1.
AQIDAH
1 JAM
2.
IBADAH
1 JAM
3.
AKHLAK
1 JAM
4.
PERKAHWINAN DAN PROSEDUR
2 JAM
5.
HUBUNGAN DALAM KELUARGA
1 JAM
6.
PENGURUSAN KESIHATAN
1 JAM 30 MINIT
7.
PENGURUSAN KEWANGAN DAN MASA
1 JAM
8.
KOMUNIKASI SUAMI ISTERI
1 JAM
9.
PENGURUSAN STRES DAN KONFLIK
1 JAM
10.
PERKHIDMATAN RUNDINGCARA DI JABATAN AGAMA ISLAM
1 JAM
11.
PEMBUBARAN PERKAHWINAN
1 JAM
12.
POLIGAMI
1 JAM


aku dah siap isi dah borang aku tinggal nak kena hantar jer lagi hehehe..
semangat tu mest ada hahahahah...
siap akak aku kol JHEAINS bahagian daerah kunak lagi uolss..heheh
tarik kursus berikutnya adalah pada 08 & 09 oktober 2011 nie..
ha kena cepatlah kan nak daftar sebab takot nant ramai pulak yang ikot..
almaklumlah sekarang nie kan tyme orang kawen heheheh...
so korang bila lagi nak amik kursus nie???


p/s : mengikut kepada borang tu,kursus nie untuk yang belum berkahwin hurm kalo mak bapak kita yang dah bepuluh tahun kawen tu nak amik sijil nie jugak ble ke tu??hehheheh bye..

Sunday, September 18, 2011

~ DAHULU KALA 2 ~

assalamualaikum...

entri sebelum nie aku ada bagi korang tengok pic2 aku tyme aku kecik2 lagi kan???hhehehe
ha kali ni aku nak sambung lagi bagi korang teok yang selebihnya..
korang enjoy la yer tengok pic aku tatkala aku masih kecik2 dan comeii gtu..
muahahhahaha angkat bakul sendiri lagi...

tyme nie konvo tadika..wif my luvely mum



terima kasih encik eheheh


opppssss...apsal la aku g korek tabung tu??cehh nie la bebudak kan tak der duet mula la nak amik wet tabung hehehehe...


yang aku begambar kat gua madai kunak..blurr sikit,,sebab musababnya orang yang amik pic nie ada parkinson hahahaha...


my bufday...lupa yang keberapa..


ni pun tyme bufday aku juak..first tyme disambut dengan meriah hehheh..


ni gambar kat rumah lama dulu..dari kiri ajoy,sida,me n rina...diorang sume ni kazen2 aku la


sempat lagi balik dari skul p jeti...dari kiri rina,ajoy,me,kak eima n adik aku teteng..


yuhuuu wiff my sis


again...best nyer dapat main ombak kan heheh


me n my kuzie sida..


muka tak ble blah hahhaha...

pic kat entri ni tak sume pic tyme aku kecik2 heheh pic da besar2 pun ada cuma umur tu masih dalam lingkungan 12tahun ke bawah arr...suwittt ker aku rasa pic2 dahulu kala nie...
yer la kan tyme nie aku masih tak tau apa itu internet,facebook,blog n segala bagai menatang yang wujud hehehe..
pic2 sume pun teda pesen ehheh...
but tetap suuwittt jugak lol...

nak tengok lagi????
mehhh usha kat bawah nie

nie pic aku ngak kazen aku yang paling2 aku sayang n paling2 rapat ma aku..everything dia tau..
tapi skrang dia dah kawen da heheh..adik lagi ni dari aku tapi jodoh dia sampai dulu heheh..


at air terjun madai kunak'


me wif my adek lelaki yang pertama..teteng...


wif my kuzie at lahad datu


aku dan kakak ku..hehhe macam kembar jer kami ni dari kecik sebab semua apa pun sama..
baju,kasut n sume la heheh


see walau lain warna tapi pesen baju tetap sama heheh

hope korang enjoy nengok nyer ya heheh..sume nie kenangan terindah yang mungkin dah aku lupa sedikit tapi tetap ble ingat2 lol kalo teok pic nie sume...
korang ada tak pic macam nie??meh arr kongsi sama heheh...

p/s : tak da kita yang dulu tak da jugak la kita yang sekarang kan hehhe..apapun kenangan itu untuk disimpan bukan dimusnahkan..baik buruk nya kenangan kena ada rasa syukur sebab tak semua orang punya kenangan macam kenangan yang kita rasa kan

Saturday, September 17, 2011

~ DAHULU KALA ~

assalamualaikum sume...

apa kabar korang sume hari nie???harap sume bek2 jer erk...
lama tak hapdet blog nie..n hari ni aku nak sajikan bijik mata korang dengan gambar2 aku yang baru berusia setahun jagung heheheh....

means masih kecik2 la...hhehhe tengah sibuk dok bongkar2 album lama terjumpa la kesemua2 pic2 yang bakal aku tepek kat sini karang yer...hehhehe...muka2 suci ketika zaman masih tak tau internet...
zaman tatkala masih tarik2 hingus..perghhhh...tapi seyes sume pic yang akan aku upload sume comel2 blaka hahhaha..
* terangkat bakul sendiri*

meh la kita sama2 layan pic aku yer...
ni la zaman kegemilangan aku kowt hahah

nie tyme aku umur 7tahun ehhehe..skul kat tadika kemas..ni tyme konvo laheheh


yang nie gambar tyme first tyme p kota kinabalu heheh..pegi sefamily


bajett comei hahahah..kat batu payung tawau..


hahha macam tak padan jer kan..pegang anak patung tapi rambut macam laki hahah


mud tak ok nie tu pasal la muka monyok hahha...lipstic tu yang penting


makan tyme..ntah sapa la yang dok amik pic nie kan


bergambar bersama tv


comeii nyer saya hahaha


ada brani ka???hahha


ni aku paling suka sebab ni tyme aku masih baby tapi ntah umur brapa aku pun lupa tanya mum aku


alolololo baby tak pakai baju heheh


me again


amik pic nie kat KINSUT bagiang kunak


yehaa tak sangka yang saya punya bakat menyanyi ahahah...


muka stilll on mud monyok hahhaha


raya tyme


hahha nie pun cute kan...opss terpuji diri lagi


kawan aku kata yang nie cute ahahhaha

ok tu jer aku kongsi ngan korang tok hari nie yer gegegge..nak kongsi sume nant muak pula korang nak nengok hahahha..k bye..

p/s: skali skala dok sibuk teok pic lama terasa best juga..lucu pun ada hehehhe